Inställd cykeltur gav ändå mångmiljonbelopp till kampen mot barncancer

32 miljoner kronor. Det stod på checken som Team Rynkeby - God Morgons cyklister överräckte till Barncancerfonden på lördagen. Därmed har cyklisterna återigen samlat in tiotals miljoner till kampen mot barncancer - trots att corona tvingat dem att ställa in cykelturen till Paris.

- Hur börjar man ens formulera ett tack för ett sånt osvikligt engagemang, som bara visat sig ännu starkare under den prövning som rådande pandemi inneburit? Jag är djupt tacksam och berörd. Idag överlever 85 procent av de barn som drabbas av cancer i Sverige. Vi vill att alla barn ska överleva och få återgå till att leva ett liv så fritt från komplikationer som möjligt. Team Rynkeby - God Morgons fortsatta stöd är därför av enorm betydelse för de som drabbas, och för det säger jag ett varmt och innerligt tack, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Det var idag, lördag, som Barncancerfondens generalsekreterare fick ta emot checken på 32 miljoner kronor från Team Rynkeby - God Morgon Sveriges cyklister. Under ett helt år har deltagarna lagt ideella timmar på att samla in pengar och förbereda sig för cykelturen ner till Paris som utgör finalen för insamlingen. Men till följd av coronapandemin ställdes årets resa till Paris in. Deltagarna valde då att genomföra cyklingen på hemmaplan och lyckades alltså ändå samla in tiotals miljoner kronor.  

- Resultatet är över all förväntan. Deltagarna har arbetat under särskilt svåra villkor i år, med social distansering och ett pressat näringsliv. Därför har vi också varit tvungna att ställa in och lägga om flera av de planlagda insamlingsaktiviteterna. Att vi lyckats samla in så mycket pengar ändå är ett bevis på det stora engagemang som genomsyrar projektet, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby – God Morgon Sverige. 

Team Rynkeby - God morgon har vuxit kraftigt sedan starten i Sverige 2011. Under åren har de totalt samlat in drygt 189 miljoner kronor till Barncancerfondens fortsatta arbete. Pengar som går till att finansinera forskningen kring barncancer och att ge råd och stöd till de barn och familjer som drabbas. 

Välkomnar media

I Sverige består Team Rynkeby - God morgon av 16 lokala lag. Media är varmt välkomna att ta kontakt med respektive lag som ofta har engagerande berättelser att dela med sig av.

Här finns de lokala lagen

Dalarna
Göteborg
Halland
Helsingborg
Jönköping
Kalmar län
Kristianstad
Linköping
Lund
Malmö
Sjuhärad
Skaraborg
Stockholm
Täby
Värmland
Växjö

Om barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.