Animerade låtsaskompisar hjälper barn med cancer

Kunskap skapar trygghet vilket kan göra svåra saker lite lättare. Under barncancermånaden lanserar därför Barncancerfonden nu ”Låtsaskompisarnas gäng”, en hel serie animerade filmer som förklarar barncancer på ett lätt sätt för barn.

I varje film möter vi olika animerade ”låtsaskompisar” som tar upp allt från blodtransfusion och magnetröntgen till spruträdsla och varför man tappar håret. De amerikanska originalfilmerna lanserades i september förra året. Nu är fyra av de 20 filmerna dubbade till svenska. Bakom en av de svenska rösterna står skådespelaren Christine Meltzer, som varit engagerad i Barncancerfonden sedan flera år tillbaka.

– Jag vet hur viktigt det är att känna sig förberedd inför en cancerbehandling. Om filmerna kan skapa trygghet för barnen i den svåra situation de är i så vill jag självklart vara med och bidra, säger Christine Meltzer.

Filmerna finns tillgängliga på Youtube och kan användas bland annat av sjukvårds- och skolpersonal men även av barn som själva drabbats av cancer och kanske vill förklara sjukdomen och behandlingarna för sina kompisar. 

Initiativet till de svenska filmerna kom från Markus Ahlm, byråproducent på bolaget Colony, som varit motor i produktionen tillsammans med Barncancerfonden. Precis som alla skådespelare som medverkar har han gjort arbetet helt pro bono, liksom regissör Sara Haag och Red Pipe Studios, som står bakom den svenska versionen.

– Det känns otroligt värdefullt att vi nu kan erbjuda filmerna även på svenska. Extra fint också att alla som är med ställt upp helt gratis, säger Yvonne Nordlind på Barncancerfonden.

Se Låtsaskompisarnas gäng här

Vad är cancer?
Strålbehandling
Cytostatika
Operation

Tack till alla som har bidragit till den svenska produktionen

Initiativtagare/byråproducent: Markus Ahlm, Colony
Röstregi: Sara Haag
Svenska röster: Christine Meltzer, Claes Jungmark, Christian Fex, Anton Körberg
Svensk dubb: Red Pipe Studios 
Ljudtekniker: Fredrik Lantz 
Projektledare: Beatrice Längberg, Dominique Pålsson Wiklund 
Översättning: Mats Wänblad
Faktagranskning: Annica Filander

Bakgrund

Rubin Postaer and Associates (RPA) har skrivit originalmanusen till filmerna på uppdrag av the Pediatric Brain Tumor Foundation. Animation och ljud är gjord pro bono av filmskapare från hela världen. Originalfilmerna lanserades i september 2017. Läs mer om projektet på RPA:s webbplats

Kontaktperson

Ellinor Prawitz
Presskommunikatör
08-584 209 27
ellinor.prawitz@barncancerfonden.se