15 år av spinning för barncancerdrabbade
För femtonde året i rad arrangeras Spin of Hope, eventet som engagerar spinningfantaster och företag i hela Sverige i kampen mot barncancer. I år trampas eventet i gång med målbilden att slå rekord i antal deltagare och engagemang som möjliggör forskning och stöd för barncancerdrabbade familjer.
Lördagen den 25 mars kan vem som helst i hela landet delta i Spin of Hope genom att antingen arrangera ett eget event och bjuda in vänner och bekanta att delta i en spinningstafett, eller delta på ett event hos närmsta arrangör. Det finns inga krav på prestation utan alla är välkomna och allt engagemang räknas. För att markera att Spin of Hope i år funnits i femton år hoppas man på rekord i antal deltagare och i antal cyklar som är i gång samtidigt under ett och samma event.
– Genom att delta under Spin of Hope är man med och möjliggör livsviktig barncancerforskning och bidrar till att vi kan erbjuda stöd till alla barn och familjer som drabbas. Att vi i år satsar på att slå rekord handlar om att visa på styrkan och kraften i att personer från hela landet går samman och engagerar sig för en gemensam god sak, säger Malin Paulsson, projektledare för Spin of Hope, Barncancerfonden.
Engagemang som gör skillnad för drabbade
Sedan starten har över 160 000 deltagare varit med och cyklat och arrangerat spinningevent för barncancerdrabbade familjer. Alla deltagaravgifter och pengar som samlas in under Spin of Hope går till Barncancerfondens arbete för drabbade barn och familjer.
Friskis&Svettis i Hudiksvall är en av arrangörerna som deltagit flest gånger. Åsa Marsch initierade det lokala eventet för nio år sedan och för henne har Spin of Hope kommit att bli ett evenemang som betyder extra mycket. Åsas systerson Milo fick en tumör på lillhjärnan när han var två år gammal. Han behandlades med cytostatika och blev bättre, tills ännu en tumör hittades på samma ställe. Milo fick då en annan typ av behandling genom protonstrålning och är idag färdigbehandlad och mår bra. Det var en tuff sjukdomstid för hela familjen och Åsa ville gärna hitta ett sätt att engagera sig för barncancerdrabbade och fann Spin of Hope. Tillsammans med sina funktionärskollegor och vänner på gymmet startade de en insamling och arrangerade sitt första Spin of Hope-event 2014. Sedan dess har föreningen i Hudiksvall engagerat sig under Spin of Hope varje år, fler och fler har anslutit och eventet har förutom att bli en tradition i staden kommit att bli ett av de största Spin of Hope-eventen i Sverige.
– Vi trampar, svettas, sprider hopp och glädje när vi bidrar till att göra skillnad för de barn och familjer som drabbas. Att vår förening hittills har varit med och bidragit till insamlingen med över 450 000 kr känns helt otroligt. Vi är så tacksamma för alla som varit med och bidragit till detta. Vi har lag från företag, skolor, kompisgäng, föreningar och framför allt drabbade familjer. Det spelar ingen roll om man är här för första gången eller har cyklat i flera år. Alla kan vara med, berättar Åsa Marsch.
Om Spin of Hope
- Arrangörerna har möjligheten att välja mellan två olika upplägg. Antingen att arrangera enstaka spinningpass eller en spinningstafett där deltagarna håller en cykel i gång under 12 timmar.
- Boka ett eller fler spinningpass på en av våra medverkande anläggningar. Deltagaravgiften är 150, 250, 350 kronor eller en lagstart för 750 kronor.
- Spinningstafetten genomförs i grupp och går ut på att hålla igång en cykel under 12 timmar, antingen med hjälp av lagkamrater eller på egen hand. Deltagaravgiften är 1 500, 3 000 eller 10 000 kronor.
- Läs mer om hur du anmäler dig här: Spin of Hope - Stöd oss med spinning | Barncancerfonden
Fakta om barncancer
- Varje dag får ett barn i Sverige cancer och cirka 85 procent av de som drabbas överlever.
- Forskningen går framåt, men vissa diagnoser går än idag inte att bota.
- Bland de som överlever drabbas ungefär 70 procent av sena komplikationer, antingen från behandlingen eller sjukdomen i sig.
Om Barncancerfonden
- Barncancerfonden finansierar forskning som möjliggör effektivare och mer skonsamma behandlingar som är elakare mot cancern men snällare mot barnen, samt erbjuder stöd för drabbade familjer och barncanceröverlevare.
- Sedan starten för drygt fyrtio år sedan har Barncancerfonden haft en tydlig uppgift – att bekämpa barncancer, med målet att varje drabbat barn ska överleva och leva ett gott liv.
- Som den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige har Barncancerfonden bidragit med över 3,5 miljarder kronor till olika forskningsprojekt. Det är möjligt tack vare bidrag från privata givare, företag och organisationer.
- Läs mer om Barncancerfondens arbete på www.barncancerfonden.se