För pedagoger i skola och förskola

Uppmuntra eleven eller barnet att medverka i skolan och förskolan så mycket som möjligt. Den sociala kontakten med kamraterna är viktig och hjälper till att behålla förankring i vardagen, när tillvaron i övrigt är allt annat än vanlig.

Men kom också ihåg att sjukdomen kan påverka barnets prestation i skolan och förskolan. Barnen får ofta hög frånvaro på grund av behandlingen och infektioner. Det kan påverka prestationerna och det kan vara svårt att orka med eftersom man kan bli trött, ha värk och bli svag i musklerna.

Det är skolan som är ansvarig för barnets undervisning även då barnet är inlagt på sjukhuset eller vårdas i hemmet, och är skyldig att hålla kontakt med barnet och föräldrarna och att ordna med hemundervisning om det behövs.

Behåll kontakten

På sjukhuset finns en sjukhusskola där sjukhuslärare sköter skolundervisningen. För barn i förskola och förskoleklass finns på sjukhuset lekterapin med utbildad personal för dessa barn. Det är viktigt att samarbeta med dem. Om barnet inte kan gå i skola eller förskola är det bra med besök av lärare och kamrater hemma och på sjukhuset. Det visar att man inte är bortglömd. Mejl, sms, brev och kort visar att det finns ett liv utanför sjukhuset. Det ökar livslusten och påskyndar tillfrisknandet.

Landets konsultsjuksköterskor har tillsammans med läkare vid varje barncancerenhet tagit fram nationella rekommendationer för socialt liv under cancerbehandling. De handlar framför allt om att det är viktigt att behålla närvaron i skola och förskola när ett barn behandlas mot cancer.

Ladda ner rekommendationerna här (PDF)

Hjälp och nätverk för pedagoger

Det finns flera nätverk och stöd som kan hjälpa dig som pedagog om ett barn/elev insjuknar i cancer.

Ågrenska

Som personal i skola och förskola finns möjligheten att delta i utbildningsdagar som anordnas av Barncancerfonden. Syftet är att skapa en gemensam grund för familj och profession för att på bästa sätt bemöta barnens behov.

Dessa utbildningsdagar hålls på Ågrenska utanför Göteborg. Här får du föreläsningar av specialister inom onkologi, endokrinologi, psykologi, sociologi och pedagogik. För skolpersonal som arbetar med elever som har en förvärvad hjärnskada finns ett nätverk, där du kan få tips om litteratur och komma i kontakt med andra pedagoger.

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, ger specialpedagogiskt stöd till skolor och förskolor för att barn, unga och vuxna, ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning oavsett funktionsförmåga. Stödet de erbjuder kan handla om individens lärande, pedagogers arbete eller verksamhet och organisation. Den kompetens de erbjuder kompletterar kommunernas och skolans resurser. Det specialpedagogiska stödet söker man på myndighetens webbplats (spsm.se). SPSM:s insatser är kostnadsfria.

Skoldagar på barncancercentra

På landets sex barncancercentra (Umeå, Stockholm/Solna, Uppsala, Linköping, Göteborg och Lund) genomförs varje år skoldagar. Kontakta sjukhusskolan eller en konsultsjuksköterska för att få närmare information om när skoldagen genomförs på ditt barncancercentra.