Vi finns här för dig.

Information till dig som har mist ett barn i cancer.

Barncancerfonden står redo att stötta dig och din familj även efter er förlust, så länge ni vill och behöver. Ni är inte ensamma.

Föreningarna drivs av ideellt engagerade styrelser och lokala familjekontaktgrupper. Här kan du komma i kontakt med din regionala förening.

Exempel på stöd till dig som mist

  • I vår gemenskap finns det många med liknande erfarenhet. I föreningarna finns stödgrupper för drabbade och anhöriga som mist ett barn i cancer. Hör med din förening om vad som är aktuellt just nu, eller titta på hemsidan.
  • Samtalsgrupp för dig som mist: Om ditt barn dör så förändras din tillvaro på många sätt. I sorgen kan möten med andra som delar liknade erfarenheter vara ett stöd för att leva vidare. Därför bjuder vi på Barncancerfonden in dig till en digital samtalsgrupp med andra föräldrar som också förlorat sina barn.
  • För mor- och farföräldrar: Tillsammans med Lennart Björklund, socionom, diakon och psykoterapeut, har vi tagit fram fem filmer med tillhörande studiematerial som vänder sig till mor- och farföräldrar med ett barnbarn som drabbats av cancer.
  • För syskon: Vi har stödverksamhet för syskon i varje förening, samt syskonstödjare vid landets alla barnonkologiska centrum. Våra syskonstödjare finns där för att svara på frågor eller vara någon som det är tillåtet att skratta ihop med.

Ekonomiskt stöd

Barncancerfonden ger ekonomiskt stöd till föräldrar när ett barn dör i cancer. Stödet ges för kostnader som uppstår i nära anslutning till att barnet dör, exempelvis begravningskostnader. Ansökan om ekonomiskt stöd ska göras inom sex månader efter att barnet har dött.

Tillgänglig information

Vi erbjuder informationsmaterial, böcker och filmer i syfte att ge råd och stöd till er som drabbad familj. Materialet riktar sig till barn i olika åldrar, samt föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar. På vår hemsida kan du läsa om sorgens olika skeden och om råd till anhöriga och vänner om hur de kan stötta en familj i sorg. På barncancerfonden.se finns allt vårt material att läsa direkt på vår webb, att ladda ner eller beställa hem. Barncancerfondens informationsmate­rial är granskat av läkare och vårdpersonal.

Exempel på informationsmaterial:

Reportage och blogg

På vår webbplats lägger vi löpande upp reportage om drabbade familjer och hur det kan vara att leva med och efter barncancer. Här hittar du även Barncancerfondens blogg där du möter människor som delar med sig av sina erfarenheter av barncancer.

Rätt till stöd i skolan

En elev som sörjer kan ha svårt att koncentrera sig. Det kan gälla när ett syskon har dött, en bästa vän eller en pojk- eller flickvän. Det är skolans ansvar att ge eleven det extra stöd som hon eller han behöver. Skolan måste vara flexibel och ordna individuella lösningar. För någon kanske det räcker att få hjälp med läxläsning, medan en annan behöver stödundervisning. Läs mer om Rätt till stöd i skolan här.

Rekreationsmöjligheter

  • Almers hus är Barncancerfondens egen rekreationsanläggning i Varberg. Där kan ni komma bort från vardagen en stund.
  • Ågrenska är ett nationellt kompetenscenter för sällsynta diagnoser, som har vistelser och syskonläger för familjer som mist.
  • Våra regionala föreningar har anläggningar, både i fjällen och vid hav och sjö, som finns till för er som drabbad familj.