10 smarta tips för en lyckad sommar

Sommarlov, semester – och sjukhusbesök. När en familj drabbas av barncancer kan det kännas svårt att hitta på roliga saker. Här listar Barn&Cancer tio tips på enkla aktiviteter som kan skapa semesterkänsla – även mitt under en behandling.

 

  1. Passa ett husdjur - Har ni djurägare i vänkretsen? Erbjud er att passa ett husdjur för några dagar. Att få bry sig om och umgås med ett djur kan vara ett bra sätt att få lite omväxling i vardagen, dessutom kan det hjälpa till att ta fokus från allt det som är jobbigt för en liten stund.
  2. Tävla i spel - När regnet öser ner eller energin tryter gäller det att hitta på bra inomhusaktiviteter. Plocka fram ett par sällskapsspel och arrangera en turnering. Hitta på egna regler och en lämplig turordning utifrån vilka spel ni har själva. Kanske är det vinnaren av Monopol som sedan får en plupp gratis i Trivial Pursuit?
  3. Gå på utomhusbio - På många ställen i Sommarsverige arrangeras utomhusbio, ett bra alternativ när det inte är läge att trängas i en fullsmockad biosalong. Packa en picknickkorg och njut av en bra film och fågelkvitter – samtidigt. Kolla på nätet vad som gäller just i er stad.
  4. Besök en bondgård - Att få klappa ett ulligt lamm eller gosa med en kanin kan göra underverk för de flesta. Många bondgårdar och 4H-gårdar tar emot besökare under sommaren. Antingen kan ni gå runt i er egen takt eller så följer ni med på en arrangerad visning eller rundvandring. På www.4h.se finns en förteckning över alla Sveriges 4H-gårdar.
  5. Gå på museum - Museum är allt annat än mossigt – numera finns det mängder av barnvänliga aktiviteter på de flesta museum runt om i landet. Kika på museets hemsida, ofta arrangeras speciella sommarlovsaktiviteter, pysselträffar och guidade visningar anpassade för barn.
  6. Sov en natt i tält - Den strapatsrika fjällvandringen eller tågluffen i Europa kanske får vänta. Men en övernattning i tält i en trädgård eller på en campingplats kan vara en nog så äventyrlig upplevelse. Vem vet, kanske stryker en björn förbi tältduken sent om kvällen – eller är månne skogen hemsökt av spöken?
  7. Ha en picknick - Vilken är den godaste picknickmaten? De bästa picknickgästerna? Och är det kubb eller brännboll som är den bästa picknickleken? Planera den perfekta picknicken tillsammans, med allt från meny och gäster till plats och aktiviteter. Bjud in och förbered som om det handlade om Nobelmiddagen. Laga favoritmaten, packa ner tjusigt porslin och klä upp er i fina kläder. Glöm inte att kolla vädret så att det inte börjar regna.
  8. Gå på loppis - Under sommaren arrangeras det marknader och loppisar på mängder av platser, från Suckarnas gång i Simrishamn till Badhusparken i Piteå. Strosa omkring och titta på gamla prylar och kanske köp en leksak eller lite fina kläder. Både hållbart och roligt!
  9. Bygg en koja - Om vädret eller hälsan inte tillåter utomhusaktiviteter går det alltid att bygga en mysig koja hemma i vardagsrummet. Rulla ut sovsäckarna, inred med mysbelysning och plocka fram böcker, gosedjur och bästa snacksen.
  10. Häng på bibblan - Att resa i böckernas värld är ett bra alternativ när familjen behöver hålla sig hemma. Många bibliotek arrangerar sagostunder, tipsrundor och andra aktiviteter under sommarlovet, annars går det ofta bra att bara hänga en stund och läsa en bok eller två.