Värdet av en kram

När William var sex år gammal fick han leukemi, och livet ställdes på ända för honom och hans familj. En svår och skrämmande resa tog sin början – men som också visade sig vara en resa full av tacksamhet, närvaro och målmedvetenhet.

William Fyhr är sex år och bor i München med sin svenska mamma, pappa och lillasyster. Den 10 oktober 2016, efter flera månaders sjukdom, får familjen beskedet att William har fått leukemi. Hans mamma Sandra beskriver det som att hamna i helvetet.

Redan tidigt in i processen bestämmer sig familjen för att försöka ha en positiv inställning istället för att förbanna sitt öde. Det första lärdomen som de ser det är värdet av tacksamhet. Att vara tacksam för det som faktiskt är bra. För läkarna och sjuksköterskorna som gör sitt jobb. För forskarna som letar botemedel. För städarna som städar sjukhusrummet. För familjen, vännerna och kärleken.

Därefter följer ytterligare sex lärdomar som familjen gör under de dryga två år som William är under behandling. Det är lärdomar som de flesta kämpar hela livet för att bemästra, som tålamod, acceptans, närvaro.

Boken är skriven av William tillsammans med hans mamma, och blandar berättande text med Sandras dagboksanteckningar och citat från William. Boken innehåller också bilder på familjen i olika skeden under behandlingen.

Detta är en bok att vända sig till för hopp när marken gungar. Ett varningens ord är dock att familjens fantastiska sätt att hantera sin situation på optimalaste sätt, kanske kan verka provocerande om man själv inte kommit lika långt i sin resa. Men å andra sidan kanske det är just då man behöver hitta nya tankar och sätt att hantera tillvaron?

”Värdet av en kram” är en bok om hur leukemi kan lära en familj att leva fullt ut och hitta lyckan i de små tingen i nuet. Det är en bok om hur man i det allra svåraste kan upptäcka nya insikter, verktyg och förhållningssätt. Jag tror att den kan hjälpa många familjer i samma situation.

Hos Idus förlag kan du läsa mer om boken och beställa den. Följ länken HÄR

/Sofia