Testamentera till Barncancerfonden och rädda barns liv

Rebecka Winell är ansvarig för testamentesgåvor på Barncancerfonden. Här berättar hon varför det är viktigt att upprätta ett testamente, vad man bör tänka på och hur hon själv har gjort.

Hej läsare!

Det var länge sedan jag skrev. Jag var föräldraledig förra året. Ett barn kom - ett barn som vi som föräldrar älskar. Har du barn? Visst vill man skydda dem och se till att de får det bästa man kan ge? Har du inte egna barn: finns det något eller någon du bryr dig om? Om du skulle få 10 000 kronor att ge bort, vem skulle du ge pengarna till? Vet du inte så kan jag ställa dig frågan vad som är viktigast i ditt liv? Vad har format dig till den du är?

Jag läser i en tidning jag precis fått hem att 50% av svenska folket är ideellt engagerad. Vilken kraft! Alla dessa människor måste göra det för att de bryr sig och vill bidra. Jag ställer alla dessa frågor för att fråga om du har ett testamente till förmån för de/det du bryr dig om.

Ett testamente är en handling som du utformar så att allt du äger och har går dit du vill, den dagen du går bort. Har du fru eller barn, så har de rätt till 50%, men resten kan du bestämma över själv. Även om du är nöjd med att allt går till dina närmsta släktingar så behöver du ett testamente. Varför? För att de som ärver dig ska få det som enskild egendom. Ifall personerna är gifta och senare skiljer sig, så behöver de inte dela upp vad de fått i arv efter dig. Bryr du dig om något eller någon så uppmuntrar jag dig att skriva testamente. Det är väldigt skönt när det är gjort.

Vill du inte ta någon professionell hjälp med ditt testamente så skriver du på ett papper klart och tydligt att det är ditt testamente med ditt personnummer och så skriver du hur du vill allt du har ska delas upp. Vill du skriva in Barncancerfonden så gör du det med ”Barncancerfonden (Org. nr 802010-6566)”. Sedan ser du till att ha två vittnen till din underskrift och du signerar med datum och vittnena närvarande. Vittnena behöver inte läsa innehållet, bara se att det är du som skriver på samt att du är i dina sinnens fulla bruk och vet att du har skrivit på ditt testamente. Uppge gärna vittnenas adress och personnummer. De får gärna vara yngre än dig ifall man en dag behöver nå dem och få bekräftat att de bevittnat din underskrift. 

Det bästa är att ta juridisk rådgivning så det blir rätt efter dina förutsättningar (din familjesituation och dina tillgångar). Den rådgivningen kan spara dina anhöriga många problem, onödiga dispyter och fördröjningar för arvtagarna. Dessutom kostar det att avveckla ett dödsbo och ju fler oklarheter du skriver i ditt testamente ju mer kommer det kosta och ju mindre kommer att gå dit du vill. Så få det rätt från början är mitt råd. 

Sedan ska du förvara ditt testamente säkert. Inte hemma där någon oärlig person kan komma över det och förstöra det, eller där det kan komma bort. Bättre är att ha det i bankfack, hos Familjens Jurist eller hos en begravningsbyrå som förvarar viktiga papper. Dessa alternativ kostar men är en bra försäkring så din vilja följs.

Nu undrar du vad jag har gjort. Jag gifte mig när jag var 25 år och skrev testamente. Jag har ett landställe som min man inte tycker om, så då ville jag inte att han skulle få det. Sedan fick vi barn och jag skrev ett nytt testamente för att barnen skulle få ärva mig och ha sitt arv som enskild egendom. Mitt testamente har en procentsats till organisationer som betyder mycket för mig. Organisationer som format mig till den jag blivit, som värnar om saker som jag bryr mig om och som är ansvarsfulla. Jag ser ingen konflikt i att min närmsta familj inte får dom procentsatserna. Jag ser det mer som min skyldighet att bidra till sådant som jag bryr mig om och att göra världen lite bättre. Det är min fasta övertygelse att vi alla kan göra världen lite bättre på olika sätt. Vi kan alla börja med att skriva vårt testamente och ta hand om de personer och organisationer som vi bryr oss mest om. Det är en stor början!

Tack för att du som skriver in Barncancerfonden i ditt testamente hjälper till att stötta drabbade barn och familjer, samt stödjer forskningen som kommer att utrota barncancer.

/Rebecka

Mer information, mallar och tips om att skriva testamente hittar du här.