Hur och när förklarar man att man förmodligen inte kan få barn?

Helgen 6-8 september hade Barncancerfondens Maxa Livet-program en aktivitet gällande sex och samlevnad. Detta är ett ämne som för många är tabu även idag. Därför är det viktigt att aktiviteten finns.

Början av aktiviteten blev lite skakig, busschauffören släppte av oss på fel plats så vi fick gå över en åker för att komma fram till hotellet. Väl där möttes vi av våra två mycket öppna och varma ledare för helgen. Vi checkade in och introducerade oss själva innan vi gick vidare till middagen.

Något som jag själv var lite orolig för var att det skulle bli svårt att tala om detta ämne, inte minst då några av deltagarna är kompisar. Denna oro försvann dock efter denna korta introduktion. Jag har svårt att säga exakt varför men det handlade nog mycket om just hur välkomnande, varma, öppna och befriande ledarna själva var inför ämnet sex och samlevnad.

Vi talade om de flesta aspekterna av sex, bland annat njutningen av sex. Vi skippade dock könssjukdomarna (där fokuset låg i grundskolan). Men för min egen del kände jag att kommunikation och tips gällande dejting i sig var viktigast.

Att dejta är en utmaning även för allmänheten. Men att förklara att man har konsekvenser i livet som en följd av cancer gör allt ännu svårare. Hur och när förklarar man till exempel att man har påse på magen eller att man förmodligen inte kan få barn? Detta tar utmaningen till en helt ny nivå. Vad ska man berätta för en person man dejtar - och när ska man berätta det? Faktum är att det allt för ofta räcker med att berätta att man varit drabbad av cancer för att skrämma bort både vänner och dejter. Något jag och många med mig har erfarit. Därför var det oerhört hjälpsamt att diskutera exempelvis när i en ny relation det kan vara lämpligt att ge beskedet att man haft cancer som barn.

Det var verkligen en helt underbar helg. Det kändes aldrig obekvämt att ta upp diverse problem, trots att jag verkligen trodde att det skulle bli det. För den som tvekar och känner samma sak som jag själv kände så vill jag verkligen uppmuntra er att ge detta en chans. Om inte annat fanns en uppsättning vuxenleksaker att kika på, för de som inte är modiga nog att gå in i en vuxenleksaksaffär.

/Erik