Cancer ska inte skilja barn och föräldrar åt

Mitt namn är Sara Hellberg och jag går en yrkesutbildning i Stockholm som heter Project manager meeting and event. Jag praktiserar just nu på Barncancerfonden vilket bland annat gett mig möjlighet att få uppleva det härliga engagemanget som finns bakom Sveriges största spinningevent, Spin of Hope, där 30 000 personer kämpar för barn med cancer.

Att praktisera på Barncancerfonden ger mig möjlighet att förena mina två största drivkrafter: att få hjälpa andra människor och använda min kreativa förmåga.

Jag vill känna att jag gör någonting viktigt som gör skillnad för en bra sak. Jag vill vara med och utrota barncancer och stötta familjer som genomgått denna hemska sjukdom.

Under min mammas långa och hårda kamp mot cancer var jag väldigt delaktig och mycket i mitt liv kretsade kring att hon skulle bli frisk och ha det så bra som möjligt mot slutet.  När vi sedan förlorade kampen mot cancern kände jag att jag ville fylla den tiden med någonting som kändes lika meningsfullt.  Om det gör så här ont att förlora sin mamma, hur ont ska det då inte göra att förlora sitt barn? Det måste bli ett slut på det här, barn ska inte behöva skiljas från sina föräldrar eller tvärt om på grund av cancer.

För att hitta mening i min tillvaro igen vände jag mig till Barncancerfonden och började jobba som volontär på deras event Run of Hope.

Min tanke var inte från början att jag skulle ha praktik på Barncancerfonden när jag sökte volontär-jobbet utan mest att hjälpa till så mycket jag kunde vid sidan av skolan och extrajobb.

Men redan efter mitt första event Run of Hope i Hagaparken där tusentals människor samlades och alla sprang loppet för en sak: - för att bidra till att utrota barncancer - fick jag en varm och lycklig känsla. I allt det tragiska och hemska känner man värme och hopp, hopp från alla engagerade människor och hopp om att vi kommer allt närmare att utrota barncancer.

På Barncancerfonden är alla proffs på det dom gör, det är rätt personer på rätt plats. Det finns kunskap och lärdomar att hämta av alla och det märks att alla lägger ner sitt hjärta i arbetet dom presterar. Här blir man stöttad och uppmuntrad när man gör något bra och hjälp om man inte förstår.

Under min tid på Barncancerfonden har jag varit med och jobbat med Spin of Hope som är Sveriges största spinning-event, totalt 30 000 personer deltar. Vi åkte till åtta olika städer runt om i Sverige för att peppa och inspirera eldsjälar som arrangerar Spin of Hope. 

Jag har också fått vara med på Maxa livet–konferensen, för barn som överlevt sin cancer.  Nu i vår kommer jag även att vara med som ledare på Ungdomsstorlägret som också riktar sig till barn som haft cancer.

Förutom att jobba med Barncancerfondens event har jag även jobbat med företagssamarbeten. Jag har också ringt till många stora kedjor inom detaljhandeln och informerat om våra produkter och kampanjer samt peppat företagen under pågående kampanjer.  Listan på saker jag fått vara med på är lång och jag är väldigt tacksam över att jag får så mycket ansvar och får lära mig så mycket av detta fantastiska gäng. 

//Sara Hellberg