Livet på paus

Idag på internationella barncancerdagen lanserar vi ett helt nytt material för tonåringar under behandling: Livet på paus. Så efterlängtat!

På bilden syns Frida Kristensson som är en av deltagarna i Livet på paus.
Fotograf: Samuel Unéus

Vi har inte haft nåt ordentligt stöd till den här målgruppen tidigare, så nu äntligen är jag så glad över att kunna säga att Barncancerfonden även erbjuder nåt för ER.

Ni tonåringar som kanske inte känner er hemma på en barnavdelning, ni tonåringar som upplever att ni är ensamma i er situation. Ni tonåringar som känner att livet är satt på paus.

Den saken vill vi ändra på!

Så förutom en bok och en Youtubeserie, som ni hittar här, så vill vi också uppmuntra de som själva har/haft cancer i tonåren att dela sin historia i sociala medier under hashtaggen #canceritonåren. Då skapas en samlingsplats där man kan möta andra och också ta del av varandras historier, som en plats för igenkänning och stöd. Jag hoppas att så många som möjligt vill skapa innehåll här.

Workshop lade grunden

Jag kan inte nämna Livet på paus utan att berätta lite om själva processen som ligger bakom själva satsningen. Det hela startade med en workshop i höstas med ett superfint gäng som alla haft cancer i tonåren. Några mer nyligen än andra. Sedan vidare intervjuer med tre av deltagarna, som utgör basen i både filmerna och boken. Boken är också fullspäckad med stöd och information som kan vara bra att känna till när man är under behandling. Till hjälp i det arbetet har vi haft en barnonkolog, en psykolog och en sjuksköterska som är expert på just tonåringar.

Det finns oändligt mycket mer att säga om projektet, men för egen del vill jag framför allt säga TACK. Tack till alla inblandade, tonåringar och experter, och alla som också bidrar med sin berättelse på #canceritonåren. Tack till alla som hjälpt till att göra verklighet av detta, inklusive fantastiske Farzad Farzaneh som intervjuar i filmerna, alla de kollegor som bidragit med viktig expertis och varit bollplank längs vägen och framför allt Spoon och begåvade fotografen Samuel Unéus, samt övriga leverantörer som varit inblandade i projektet.

Nu hoppas jag bara att Livet på paus får vingar och på så sätt blir det stöd som vi hoppades att det skulle bli. Och, som sagt, du hittar alla filmer, boken, fakta och reportage med deltagarna här.

//Johanna Perwe

PS. Dela gärna våra filmer i sociala medier så att så många som möjligt ser dem. Ju fler som ser, desto större förståelse möts förhoppningsvis våra tonåringar av.