Boktips: Hålet efter Stig

"Stig" av Annica Hedin med illustrationer av Per Gustavsson är en fin liten bok om att förlora ett syskon.

Fina illustrationer av Per Gustavsson (bilden är beskuren).

Det är en fantastisk liten pärla, boken "Stig" (Rabén & Sjögren, 2017). Den skildrar så finstämt - både i ord och bild - det hål som uppstår när man förlorar någon nära. Och ibland är det bara man själv som ser det där hålet. 

Berättaren i boken är syskonet till Stig som överallt ser ett hål - istället för Stig. Livet pågår runtomkring utan att ta nån som helst hänsyn till det där hålet. Som är så himla tydligt för en själv. Oj vad skönt när man inser att även de andra i familjen också kan se det där hålet! 

Annica Hedin väver in flera lager i texten; hon fångar både det vardagsnära men också olika känslolägen som uppstår i situationer när någon har dött och livet stannar. Det är tänkvärt och lätt att relatera till, för alla som mist någon i sin närhet. 

Illustratören Per Gustavsson har på pricken lyckats skapa det där hålrummet på varje uppslag som nästan slukar upp en, det är som om man riktigt känner hålet när man tittar på bilderna. Det var länge sedan jag kände så mycket, på så få sidor. 

Jag rekommenderar varmt boken "Stig". Oavsett om det handlar om ett syskon, en vuxen eller kanske ett älskat djur, så hjälper den till att sätta fingret på det där grundlösa, som man så väl känner igen, efter en förlust. 

/Johanna Perwe