Böcker om det svåra

I helgen kommer många ljus brinna vid gravar runt om i landet och påminna oss lite extra om de som inte längre finns bland oss. De älskade, de saknade. Kanske dyker det upp frågor från barn i din närhet, om vad som händer när man dör?

Här kommer några tips på barnböcker som jag gillat och som jag tycker skänker tröst och stöd kring de lite svårare frågorna om livet, som jag gärna delar med mig av. Läs tillsammans, prata och pröva olika tankar - och ta hand om varandra i helgen.

vem-ar-dod

Vem är död? av Stina Wirsén (Bonnier Carlsen, 2010) 

Fågels farfar är död och Fågel funderar på vart han har tagit vägen. Är han en fjäril eller kanske bara borta? Stina Wirsén värjer sig inte för den svåra frågan: vad händer när man dör? Hon vågar också ta upp rädslan man kan ha för att någon ska dö. Genom de populära VEM-figurerna får de minsta små läsarna närma sig de existentiella frågorna, som landar tryggt och säkert. Wirsén lyckas även runda av berättelsen med ett avväpnande skratt som både barn och vuxna kan stämma in i.

far-hundar-korvar-i-himlen

Får hundar korvar i himlen? av Sara Galli och Mats Molid (Idus förlag, 2014)

Alvas hund Musse är på väg att dö och Alva är arg för att han inte kommer att finnas för alltid. Hon kommer aldrig mer att vara glad. Aldrig någonsin. Till slut hittar hon en väg att försonas med att han är död. Han finns ju i hennes minne - och framför allt i hennes hjärta. Boken kan öka förståelsen för sorgeprocessen och ger också förslag på hur man kan tänka när någon har dött. Boken har ett direkt, lekfullt och egensinnigt uttryck illustrerad i en sparsmakad färgskala som är rik på detaljer.

lilla-doden-halsar-pa

Lilla Döden hälsar på av Kitty Crowther (Berghs, 2004)

Begåvade ALMA-pristagaren Kitty Crowther berättar finstämt om Döden, som är en "fin liten person", men som inte alltid är så välkommen när den kommer på besök. Tills den dagen Döden möter Elsewise som ser Döden som en befriare från hennes onda. Lilla Döden hälsar på är en finurlig liten berättelse som vrider på begreppen och låter Elsewise bli Dödens verktyg som också hjälper människorna i boken att bli mindre rädda, när den väl kommer. Jag vill också gärna lyfta fram Sorgboken av Maria Farm för de lite äldre barnen som jag tipsat om förut, läs gärna mer om den här. Vad är ditt bästa boktips kring de här frågorna? Såväl barn- som vuxenböcker. Dela gärna med dig i kommentarsfältet här nedanför.

//Johanna Perwe