Drömmen om Mount Everest & en föreläsning med Aron Anderson

Inför min sjunde födelsedag var allt jag önskade mig Göran Kropp’s bok “8000+” om resan när han besteg Mount Everest. Drömmen om att bestiga ett berg har alltid funnits med mig och jag har symbolen av ett berg när jag tänker på mina mål i livet.

När jag nyligen hade nöjet att lyssna på en föreläsning av Aron Anderson, äventyraren, blev jag väldigt nyfiken att höra honom berätta om hur han bestiger några av världens högsta berg, reser på olika utmanande äventyr och når sina mål i livet.

Under min utbildning för Peer Support så hade jag nöjet att vara med på en föreläsning med Aron Anderson; äventyraren. Det han berättade om gjorde ett starkt avtryck hos mig och jag kunde verkligen relatera till mycket av det han sa. Han inledde med att säga att “Framgång handlar om “fram gång”, att fortsätta gå framåt för att nå dit du vill”.

Aron fortsatte med att berätta hur man kan sätta upp mål för sig själv och vilka konkreta saker man kan tänka på för att nå dem. Han använde exempel från hans tid som cancersjuk och hans äventyr av att klara tuffa fysiska utmaningar.

Aron Andersson

(Bild från http://aronanderson.se/)

För mig är det viktigt att sätta upp mål för mig själv då det motiverar mig att hitta nya intressen och lärdommar i livet. Likt det Aron berättade hänt honom när han hade nått vissa mål, så höll jag med om att det är själva resan dit som ofta är viktigare än slutresultatet. Det kan finnas en enorm glädje i resan påväg mot målet och som Aron sa “ju coolare mål, desto coolare resa”.

En gång hade jag ett mål som var riktigt stort. Först visste jag inte riktigt hur resultatet skulle bli men målbilden blev tydligare allt eftersom jag tog mig framåt mot att nå mitt mål. Det tog mig sedan tio år att realisera detta och när jag äntligen hade uppnått det jag drömt om var det inte exakt som jag hade tänkt mig.

När jag nu i efterhand blickar tillbaka på när jag nådde ett av mina största mål i livet, så ser jag att målet hade hunnit ändrats på vägen. Då jag hade lärt mig mer på vägen så blev resultatet annorlunda än vad jag hade tänkt mig men det känns ändå okej. Vi måste också tillåta oss själva att ändra våra mål längs vägen. Framförallt att njuta av processen mot ett mål.

32698-Just-Take-The-First-Step

Hur ska vi göra för att uppnå det vi vill göra allra mest? Vet vi ens vad det är vi vill allra mest? För detta är inte alltid så självklart. Jag kommer tillbaka till att inte veta svaret. För jag tror att ju tydligare bild vi har mot var vi vill nå, desto lättare är det att komma dit. Vägarna kommer att klarna genom att prata om det vi vill uppnå. Tänka högt och visualisera. Vi kommer att träffa personer som hjälper oss på vägen. Vi finner mentorer och bra vänner som hjälper oss med ideer och konkreta steg för att vi ska nå dit.

En av mina favoritförfattarinnor, Elizabeth Gilbert, sade i en intervju att “Det är okej att inte veta exakt vad du vill. Men låt din nyfikenhet guida dig. Genom din nyfikenhet finner du vad du allra helst vill göra i ditt liv”. Det är okej att inte veta exakt vad ens mål är. Vi måste tillåta oss vandra runt och testa på olika vägar. Detta är för mig väldigt viktigt då jag vill utveckla mina intressen och utmana mig själv i livet.

IMG_4966 (1)

Tänk tillbaka på någon gång som du har lyckats med något du ville. Vilka steg tog du då och hur blev resultatet? Dela gärna med dig av dina tankar kring detta och vad som motiverar dig att nå dem mål du sätter upp för dig själv!

//Jessica