Boktips: Sorgboken

Så här i allhelgonatider, när gravlyktorna så vackert lyser upp alla nattsvarta kyrkogårdar, vill jag passa på att slå ett slag för en bok som jag tror kan skänka tröst till alla ungdomar där ute som förlorat någon.

bild 1 Sorgboken av Maria Farm (Rabén & Sjögren, 2012) vägleder läsaren på ett öppet och ödmjukt sätt, utan pekpinnar men med ett tydligt budskap att du inte är ensam - att det inte finns något "fel" eller "rätt" sätt att sörja - som känns både befriande och förtröstansfullt. Hon tar upp allt från hur det kan kännas när en plats vid matbordet står tom, vilka reaktioner man själv kan ha eller hur omgivningen på olika sätt kan bemöta dig som sörjer, till hur man kan gå vidare - och var man kan vända sig när sorgen blir ohanterlig och man känner att man behöver ta hjälp utifrån. bild 3 randigt

Boken är smart illustrerad av Anna Harvard, det är både bilder på situationer och  varvat med grafik i pop- och klotterstil. Helt enkelt ett jättebra stöd för dig som är ung och förlorat någon. Oavsett om det rör sig om ett syskon, förälder eller någon annan närstående.

//Johanna Perwe