Åke Bjurstams dagbok från Ride of Hope

Åke Bjurstam Wejéus var en av deltagarna under årets Ride of Hope. Han har delat med sig av sina upplevelser och tankar under den veckan som gruppen tog sig de 120 milen mellan Lund och Stockholm. Välkommen att få en inblick hur en vecka på cykel kan se ut, kanske är det du nästa år.

Ake_Bjurstam_(10).jpg

RoH dag 1

Idag gick etappen från Lund till Halmstad. Det började i ösregn och vi var snart alldeles genomblöta. Men humöret var på topp och vi pratade och skrattade. Det var ju varmt i luften och regnet var varmt. Så småningom upphörde regnandet och solen kom fram
VARMT! NÄ HETT! 😲🤪. Efter regnet blev det bastu.
Men färden gick vidare, förbi Svalöv och upp till Åstorp, där var första depån. Välbehövligt med kaffe, macka samt fylla på med vätska.
Strax var vi åter på väg och på vägar som ringlade sig fram gick vi över Söderåsen, vilket innebar rejäla och långa stigningar, och vidare mot Hallandsåsen. 7 km stigning för att ta sig upp på toppen. Där var depå 2. Skönt med lite vila. Sedan kom det roliga - utförskörning! Ca 70km i timmen gick det. Så kul!
Sedan kändes det inte långt till Halmstad där vi kom in som andra grupp och fick hamburgare.
Fantastiskt att åka genom det skånska landskapet, att se de vidsträckta, böljande sädesfälten vilka håller på att mogna till skörd. Så vackert!
Nu nyduschad och middag väntar. I morgon går färden upp till Göteborg där vi möter en annan natur.
Sverige är fantastiskt!
VI höres! Åke

RoH dag 2

Etappen gick från Halmstad via Falkenberg, Varberg, Åsa, Mölndal och målgång på Götaplatsen där Poseidon tog emot.
165km med ett rullsnitt på 29,4 km/h får vara klart godkänt i 30-gradig värme.
Ja, solen gassade redan från start men tur var att vi fick lite fartvind som svalkade. I stort sett hade vi medvind hela vägen och inga egentliga backar att forcera så det blev en angenäm tur.
VI fick nu lämna det skånska landskapet med dess vidsträckta fält och gå mot det bohusländska, mer "toppiga" landskap. Vi körde relativt kustnära och fick då och då se havet som glittrade inbjudande men tid för bad fanns inte.
I klungan vi körde hade vi med ett antal dagsetappare från Halmstad med omnejd, vilket gjorde att farthållningen blev god och cyklingen blev lätt.
Två depåer hade vi där det bjöds på smörgås och kaffe samt påfyllning av övrig vätska. Värmen gjorde att man kände sig ganska "välkokt" så botemedlet var att hälla över sig kallt vatten i depåerna. Gubben på bilden är förstås "nybadad". Bandana jag har under hjälmen dränktes också in i vatten för att kyla ner huvudet. Väl i mål kände jag mig oförskämt fräsch och hade inte gått kort på vätska.
I morgon går alltså turen vidare mot Jönköping med start från drottning Silvias barnsjukhus och vi börjar med en bautabacke.
Hur det går? Ja det får ni veta i morgon eftermiddag.
Ni kan gå in på SVT Play så kan ni se ett reportage som gjordes i morse, i Halmstad innan start.
Slut för idag!

ROH Dag 3

Idag gick alltså färden från Göteborg, via Borås och till Jönköping. Idag var det 20gr kallare än i går, dessutom kom det lite regn men så lite så det spelade ingen roll.
Bautabacken jag hintade om i går blev..... inget! Rutten var omlagd så vi slapp den men blev vi utan backar? - Nä! Idag tog vi ca 1800 höjdmeter på vår 164 km långa etapp. Backarna kändes oooändligt långa och branta. Idag hade jag inget direkt krut i benen och det var omöjligt att få upp pulsen. Till slut fick jag inte upp pulsen över 140, vilket innebar att det var omöjligt att pressa i backarna. Hängde dock med jättebra, tog mina förningar tills det var 4 mil kvar, då sa benen stopp. Då stöttade min härliga grupp på ett fantastiskt sätt och uppmuntrade och peppade. Tempot anpassades i de backar vi hade kvar så det gick att hänga med. Sista dryga milen ner mot Jönköping gick mestadels utför så då gick det att hänga med när farten skruvades upp runt 45km/h. Stort tack till alla i gruppen! 😘
Hur var landskapet? Ja, nu lämnade vi det öppna landskapet och cyklade genom skogslandskap. Typiskt småländsk landskap blev det. Tänk att vi har så mycket skog! Fascinerande att se alla träd som vuxit i så många år för att bilda denna trolska skog vi passerade förbi. Ibland passerade vi en liten sjö men badlusten fanns inte i dag. 🥶 Även kantareller spanade vi in vid ett kort stopp.
Det var härligt att äntligen nå målet på ett torg i de lite äldre delarna av staden. Hurrarop och applåder när vi kom in som andra klunga av 5. Då var temperaturen ca 13 gr så det kändes bistert. I mål bjöds det på nygrillade hamburgare. Å, vad det smakade gott! Sedan cyklade vi till hotellet, som ligger vid Elmiamässan.
Först av allt cykeltvätt, sedan incheckning och dusch!
Dagligt göra är ju också tvätta kläder, stretcha.
Nu ska vi äta mat!!!
Slut för idag!

ROH Dag 4

Idag cyklade vi till himlen.... Ja nästan i alla fall. Det var en härlig morgon med sol och temp på ca 15 grader. Luften var härligt sval. Det kändes som om det skulle bli en perfekt cykeldag - vilket det också blev. Starten gick från Scandic hotell och mot Huskvarna. Där tog vi in på....... ja, just det - vägen till himlen. Det är alltså vägen som går upp genom Huskvarna och mot Tranås. En lång, lång, lång och alldeles formidabel brant väg som verkligen kändes oändlig. Själv var jag tvungen att stanna för att hämta andan eftersom det var så tungt. Väl uppe på toppen stannade hela gruppen och pustade ut.
Sedan blev det helt underbar cykling genom ett småkuperat småländsk landskap. Vinden låg emot men besvärade ytterst lite.
Första depån kom efter drygt 50km och nåddes via ytterligare en brant klättring, vilken alls inte kändes lika besvärlig. Depån låg vid Frinnaryds kyrka, högt belägen med utsikt över nejden. Mycket folk hade kommit för att heja på och samtidigt donerades pengar till Barncancerfonden. Du kommer väl ihåg? Swish 1236640684
Efter fika och vätska bar det av igen. Dagens sträcka var drygt 160km och innebar ca 1560 höjdmeter så ni förstår det bar uppför.
Nu gick färden mot och igenom Tranås, den gamla körsnärsstaden. Hur mycket som finns kvar av detta vet jag ej men troligtvis inte mycket.
Vi åkte utmed sjön Sommen, som är en verklig pärla och kom till Boxholm där stopp nr 2 var.
Lite pastasallad och kaffe gjorde susen.
Nu hade vi 6 mil kvar och så småningom lämnade vi det böljande landskapet för att komma ne på slätten. Vi passerade Sjögestad, Vikingstad och Malmslätt för att rulla in i Linköping, universitetsstad och gammal militärstad.
Lite sliten känner jag mig efter 4 långa etapper men nu är vi halvvägs och i morgon går färden vidare mot Örebro. Sova, snark and out

ROH Dag 5

Försöka sova. Varm i kroppen, varmt på rummet. Ekvationen går inte riktigt ihop för att få en god natts sömn ändå är man förvånansvärt "pigg" på morgonen
Starten idag gick från sjukhuset i Linköping. Musklerna kändes stinna och stela - hur ska det gå i dag?! Som vanligt går allt bättre än man kan tro. Bara man kommer igång så funkar det som vanligt.
Ca 15 grader vid start. Drygt 140km låg framför oss och vi skulle få relativt lätt motvind. Med 14 personer på två led i klungan som turas om att dra blir cyklingen behaglig. Ja, faktiskt behaglig även när det går över 30km/h.
Vi började att forcera slätterna kring Linköping och gå västerut, mot Borensberg.
Sist jag var där var i vintras när vi åkte skridsko från Linköping till Motala. Borensberg är ett pittoreskt litet samhälle där det ligger vid Göta kanal. Så fint!
Första depån var här och då hade vi kört ca 35km. Skönt med ett tidigt stopp! Här bjöds det härliga baguetter, fyllda med godsaker och kaffe, vatten, energidryck. 
Efter fika och "avtappning" gick färden vidare ytterligare 50km i nordlig riktning. Siktet var inställt på att passera Hallsberg.
Men innan det var det dags för depå 2 i Mariedamm. Då hade vi kört ca 90km.
Vilket fantastiskt landskap vi passerade igenom! Smala slingriga väg med små stigningar och fartgivande utförslöpor. Vi passerade en mängd småsjöar och vattendrag vilket får landskapet att le på ett speciellt sätt. I mitt tycke har detta hittills varit veckans finaste etapp!
Klungan fortsatte att jobba på och snart var vi framme i Hallsberg.
Den gamla järnvägsknuten. Många är spåren och mycken tågtrafik passerar igenom här. När vi passerade järnvägsstationen kunde jag för min inre syn se alla ånglok som en gång i tiden passerade här eller stod och stånkade i väntan på avgång
VAR GOD TAG PLATS, STÄNG DÖRRARNA, 
ropade stinsen. Kan ni se bilden?
Nu började vi ana att målet var nära. Från Hallsberg är det i princip bara en enda lång raksträcka fram till Marieberg och Örebro. Den kändes oooändlig!
Nu tog vi det lugnt för vi kom in i stadstrafiken och många korsningar och rondeller skulle passeras.
Målgång var på Stortorget i Örebro där Ride Of Hope-portalen var uppställd. Här blev det mat och intervjuer av reporter från Närkes Allehanda. Undertecknad blev fotad och utfrågad. Kanske finns det med? Ni får kolla efter.
Allt sol allt - åter en fantastisk cykeldag. Det enda som är ett litet aber är baken som ömmar men vad gör det om 100 år!
Glöm inte att SWISHA ditt bidrag till Barncancerfonden, nr 1236640684. Ditt bidrag gör skillnad. TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD, FÖR BARNEN! 💓💓💓💓💓💓💓💓💓

ROH Dag 6

Örebro - Västerås
Idag fick vi åter en jättefin cykeldag då färden gick mot Västerås. Varmt redan på morgonen så vindväst, lösärmar behövdes inte. Dagens etapp innehöll relativt många höjdeter. Inga branta, långa stigningar men däremot sega slakmotor där vi fick lov att ta det lugnt. Efter att ha tråcklat oss ut ur Örebro gick färden mellan sädestunga åkrar mot Västmanland. Vi skulle först till Arboga för depåstopp och vi passerade då Götlunda. Vet ni om att de där har världens godaste glass? Nästa gång ni åker förbi så gör det inte - stanna och köp glass! Gjorde vi det? Nä, för depån låg så nära. För mig var det premiär att cykla på dessa slingriga vägar och det var fantastiskt! Det som varit påtagligt detta år är hur grönt det är. Inget sönderbränt eller torrt.
Efter Arbogasnirklade vi oss vidare mot Köping. Många gånger har vi passerat Köping under träningstur med min hemmaklubb, Eskilstuna Ik, men aldrig från detta håll.
VI laddade med kaffe, cola och smågott inför fortsatt cyklande. Här fick jag sadeln justerad för det tryckte på fel ställen, om ni förstår.
Hur klarar man då baken under sådan här cykling? Självklart har man nött in den under träningstider men man blir öm. Många är liksom jag besvärade av öm bak och det går åt rikligt med salva och Xylocaingel för att hålla alla igång. Vi har cyklat i snitt 15 mil om dagen i 6 dar och ska cykla i 2 dagar till. Proffscyklisterna som håller på i 3 veckor, 20 mil om dagen har väl läderrumpor eller babianarschel - vem vet, jag tänker inte kolla😂.
Åter till dagens etapp. GLASS! Min grupp skulle ha glasstopp så när vi passerade Strömsholm stannade vi vid fiket Marketenteriet och köpte glass. Smakade underbart i värmen.
Nu var det inte långt kvar. Sista 3 milen gick över Rytterne förbi Tidö slott via Barkarö och in till Stora Torget i Västerås.
Nu är det bara två "kortare" etapper kvar innan målgång i Stockholm, så i morgon styr vi mot Uppsala. Vädret? Vi får se i morgon.
God natt, sov gott!

ROH Dag 7


I dag har vi alltså cyklat den näst sista etappen Västerås till Uppsala.
Vad kan man säga? Självklart har vi åter haft en fantastisk cykeldag. Åter frapperas jag över hur vackert det svenska landskapet är och att vi får aldrig glömma bort det fina vi har! 
Idag har det varit blåsigt och förstås.......motvind!
Ändå gick det så smidigt att cykla. Alla gjorde förtjänstfullt sin del av arbetet i klungan, kommunicerade klart och tydligt för att ingen skulle riskera att råka ut för något som gjorde att man gick omkull.
Tänk om vi människor i alla lägen kunde måna om varandra för att vi inte ska "gå omkull". Tror tillvaron skulle vara mycket bättre då, eller hur?
En som månar om andra är min Stina. Hoppas ni kan läsa på fotot. Hon blev nominerad till "årets cyklist" vilket hon verkligen var värd!
Jag är otroligt stolt över henne💓😃.
Jag är själv otroligt stolt över att denna vecka fått vara en i Ride Of Hope-familjen! Denna vecka har jag genom att cykla från Lund till Stockholm (nåja är inte där förrän i morgon) fått bidraga till att samla ihop pengar som går till forskningen om barncancer och att bota den.
Målet var 1.5 miljoner. Vi har i skrivandes stund nått upp till drygt 1.4 miljoner!!
Insamlingen pågår hela augusti ut så snälla, fortsätt att ge ditt bidrag!
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!
Under denna vecka har jag slitit hårt på cykeln och tack och lov har det inte varit några problem. En punka är allt. Å kroppen då?
Jo tack, är trött och lite sliten men på ett skönt, härligt sätt.
Som en deltagare uttryckte det: "Man är aptrött och har då ont i baken så man knappt står ut men vad gör det. Det finns någonstans en familj som har det mycket värre". Tänk på det!
Den smärta jag upplever är kortvarig. Den smärta som en cancerpatienter upplever är långvarig, ger ofta bestående men och komplikationer även om de friskförklarad.
Det gör det lätt att stå ut med baken och muskler som ömmar.
Så i morgon tar vi sista biten från Uppsala till Stockholm. 10 mil ska vi cykla och det verkar som om vi får medvind. Många extra cyklister får vi ned så vi blir härligt stort gäng som går i mål i Hagaparken i morgon eftermiddag. Det blir sorgligt att skiljas från min nya familj men får väl sikta på att återförenas nästa år när Ride Of Hope går från Umeå till Stockholm.
Tack för att ni varit med mig under resan och hoppas ni fått en bild av och en förståelse för vad Barncancerfonden gör och hur viktigt det är att deltaga.
I morgon alltså sista starten på Ride Of Hope 2019.
God natt, höres!

ROH Dag 8 Epilog


Åter hemma efter den åttonde etappen Lund - Stockholm. Nyduschad, fått mat och öl och kanske ska följa Johnnys exempel med en whiskey?
Hur känns det då? Jag är så nöjd och känslan kan delas in i två delar.
1)Upplevelsen av att få ha deltagit i ett större, meningsfullt sammanhang, där min lilla del är med och skapar något stort,gör gott för själen och gör att jag känner stor ödmjukhet inför allas engagemang i Ride Of Hope och målet med insamlingen. 
2) För egen del är jag så glad att allt gått bra, att protesknät har hållit och att alla etapper kunnat genomföras utan smärta.
Att få känna sig hel och frisk är något vi alla vill och många önskar. Det vi nu gör genom att cykla kommer att hjälpa många att få uppleva just detta - Kan man då låta bli att deltaga? 
SVARET ÄR SJÄLVKLART NEJ!
Lite om själva etappen:
Turen gick från Uppsala via Funbo-Lagga-Märsta (där depån var) genom Vallentuna vilket innebar drygt 100km efter målgång i Hagaparken.
Det hade regnat på morgontimmarna men upphört innan starten kl 10. Luften var sval och skön. Vi visste vi skulle få medvind i dag så i såg fram mot fincykling. Min grupp hade fart mål 26-28km/h i snitt fart. Vårt rullsnitt blev 25.9 vilket innebar att vi ibland låg och rullade på ca 40km i timmen med maxfart ca 50km/h utför. Det är så roligt att cykla i klunga för man hjälps åt med fart och för att målet är att göra det så lätt och smidigt för alla.
När man kör sista dagen är det med kluvna känslor. Sista dagen med gänget😥, samtidigt räknar man ner och tänker på att det ska bli skönt att få komma hem. 😃
Ni vet vad jag menar, eller hur?
Idag rullade milen snabbt och det kändes lätt trots att musklerna var trötta
Idag hade vi, liksom igår, mc-eskort vilket gjorde att det kändes väldigt tryggt.
Det är skönt att alla mil har gått så bra för alla cyklister. Det som varit har i slutändan stannat vid småskavanker.
Jag kan bara åter skänka stort tack till alla deltagare, ni som jobbat i depåer, servat cyklar, kört bagage ja allt runtomkring vilket gjort att vi kunnat cykla, bara cykla.
Jag och Stina Bjurstam 
ska så klart deltaga nästa år så -
VI SES!!! 👍💓😘😀😁🤪🎶🎺