Så påverkas kvinnors ekonomiska situation när deras barn drabbas av cancer

När ett barn insjuknar i cancer påverkas familjens ekonomi drastiskt. Det är särskilt kvinnor som förlorar ekonomiskt, och effekten kvarstår upp till sex år efter barnets diagnos. Det visar Emma Hovéns forskning om de socioekonomiska konsekvenserna för föräldrar vars barn har eller har haft cancer.

– Det är ett angeläget ämne, de ekonomiska konsekvenserna för barncancerdrabbade familjer är något som måste uppmärksammas, säger Emma Hovén, forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet.

Mindre tid för jobb under och efter barnets cancerbehandling

När ett barn drabbas av cancer behöver föräldrarna ofta anpassa sig till en tid av påfrestande behandling och osäkerhet inför en livshotande sjukdom. Många barn drabbas dessutom av sena komplikationer till följd av sjukdomen i sig eller behandlingen, vilket är en verklighet som också påverkar föräldrarna. Att arbeta lika mycket som innan barnets sjukdom är därför för de flesta inte aktuellt. Dels på grund av barnets ökade behov av vård och stöd, dels på grund av den psykiska påfrestningen som det innebär att vara förälder till ett barn som drabbas av cancer.

Hovén och hennes forskargrupp har i sina studier sett att föräldrars inkomst från arbete påverkas negativt av ett barns cancersjukdom i jämförelse med föräldrar som inte har barn som drabbats av cancer. De har även noterat en kraftig ökning av antal dagar med både sjukskrivning och vård av barn vilket delvis förklarar mönstret för löneinkomsterna.

Fyra frågor till Emma Hovén om hennes forskning

1. Hur påverkas kvinnors ekonomiska situation när deras barn drabbas av cancer och varför?

Resultaten från studierna har visat att kvinnors totala inkomst inte skiljde sig från kvinnor med friska barn innan barnet blev sjuk eller de närmsta åren efter. Den totala inkomsten för kvinnor med cancersjuka barn är dock lägre när det gått flera år från diagnos, än kontrollgruppen med föräldrar till barn som inte drabbats av cancer.

2. Skiljer sig då påverkan på kvinnors ekonomiska situation från männens?

Ja, vi har noterat vissa skillnader. Männens löneinkomst återhämtade sig och var jämförbar med män i kontrollgruppen tre år efter barnets insjuknande men kvinnors löneinkomst var lägre även på längre sikt, upp till sex år efter barnets cancerdiagnos.

3. Varför påverkas kvinnor och mäns ekonomiska situation olika när deras gemensamma barn får cancer?

Våra studier visar att kvinnorna överlag var frånvarande från arbetet på grund av sjukskrivning och vård av barn i högre utsträckning, vilket även kan förklara en mer uttalad minskning i inkomst än vad som noterades för männen.

4. Vilka insatser behövs för att hjälpa kvinnor som hamnat i en svår ekonomisk situation när deras barn blivit sjukt?

Behov hos kvinnorna som framkommit från våra studier är att:

  • Kuratorer ska finnas tillgängliga för stöd till barn och familjer som drabbas av cancer och som behöver vägledning och stöttning i att hantera deras ekonomiska och arbetsrelaterade situation
  • erbjudas stöd i att söka ersättning från Försäkringskassan exempelvis det stöd ämnat för föräldrar till allvarligt sjukt barn
  • ha en förstående arbetsgivare
  • ha flexibla arbetsvillkor
  • omfattas av socialförsäkringen, men även privata försäkringar

Föräldrarna framhöll vidare att barnen också kunde ha svårigheter en lång tid efter avslutad cancerbehandling på grund av sena komplikationer, vilket i sin tur påverkade föräldrarnas förmåga att arbeta och således deras ekonomi, men att det då fanns bristande stödinsatser. Därför behövs också:

  • ett mer koordinerat stöd från exempelvis arbetsgivare och myndigheter som inte Försäkringskassan avslutar i samband med att barnet avslutar sin behandling
  • att uppföljningen efter barncancer även inkluderar familjerna och att uppföljningen bör inkludera hjälp och stöd som avser medicinsk, psykosocial och ekonomisk hälsa.