Forskningschefens tre högsta önskningar i jul

Britt-Marie Frost är forskningschef på Barncancerfonden. Hon har arbetat som barncancerläkare i 30 år och berättar här om hur Barncancerfonden stödjer forskningen och vilka projekt hon mest önskar att forskarna ska göra framsteg i just nu.

Hej Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden!

Inför jul har vi sytt ihop en digital julsäck som ska göra det enkelt att skänka en gåva till Barncancerfonden. Målet är att fylla julsäcken med 800 000 kronor, vilket är vad ett nytt forskningsprojekt i genomsnitt kostar.

Kan du enkelt beskriva vad ett forskningsprojekt är?

– Det finns många typer av spännande forskningsprojekt som handlar om barncancer. Forskaren brukar börja med att tänka ut en frågeställning (hypotes) och försöker sedan hitta en väg till att lösa problemet. Det kan till exempel handla om att undersöka hur en ny medicin som patienten kanske skulle kunna få fungerar på cancercellerna.

En annan typ av projekt kan i stället handla om att intervjua patienter om hur de bäst vill bli omhändertagna. Ibland kan ett projekt vara klart redan efter ett år, men ofta brukar längden på ett forskningsprojekt vara runt tre år. Många forskare som söker pengar hos Barncancerfonden samarbetar med andra barncancerforskare i världen för att tillsammans kunna lösa de riktigt svåra forskningsfrågorna.

Du har i din roll som läkare arbetat med barncancerdrabbade i 30 år. Är det något forskningsgenombrott som du själv var med om som gjort att fler barn överlever cancer?

– Jag har arbetat med flera forskningsprojekt som på både kort och lång sikt kan göra skillnad för barn med cancer. I mitt teams forskning upptäckte vi bland annat att vissa åldersgrupper av barncancerpatienter kunde få en lägre koncentration av ett viktigt läkemedel med samma goda resultat. Det har med tiden blivit alltmer uppenbart att mängden läkemedel som verkligen finns i blodomloppet kan variera från patient till patient och det är viktigt att hålla koll på.

Nu följer jag med intresse den spännande utvecklingen av nya mer individanpassade läkemedel som utvecklas med förhoppningen att fler barncancerdrabbade ska bli fria från sin sjukdom och med så få biverkningar som möjligt.  

Barncancerfonden finansierar ju forskning, men hur bestämmer ni vem som ska få pengar?

– Pengarna fördelas till de allra bästa projektförslagen som skickas in till Barncancerfonden varje år och de bedöms särskilt utifrån hur relevanta de är för att lösa barncancerproblem. Varje höst så arbetar många duktiga professorer, läkare och andra forskare som sitter i våra prioriteringskommittéer hårt med att läsa igenom och bedöma dessa ansökningar. Projekten poängsätts och efter noggrann diskussion föreslår varje kommitté vilka forskningsprojekt som bör finansieras. Ofta finns det projekt som kommittéerna tycker är väldigt viktiga, men tyvärr räcker inte pengarna alltid till. Då finns möjligheten att skicka in projektförslaget året efter för en ny bedömning. Alla utvalda projekt som får finansiering följs upp årligen av Barncancerfonden.

Om någon frågar dig varför man ska skänka pengar till Barncancerfonden, vad skulle du säger då?

– Barncancer är en grupp med sjukdomar som till stor del skiljer sig från den cancer som vuxna drabbas av. Det är viktigt att kunna bota alla barn med cancer så att de kan bli friska och få en normal uppväxt. Många läkemedel kan skada barnen och vi vill hitta nya, snällare behandlingar.

Fördelen med att vara forskare i Sverige är att det finns värdefull information som är sparad i register och det finns prover från olika typer av barncancer sparade. Det möjliggör att få svar på viktiga frågor. Tyvärr tar det ofta tid och det behövs mycket pengar. Vi på Barncancerfonden ger forskarna en möjlighet till detta, tack vare alla som donerar pengar.

Barncancerfonden hjälper också på många sätt de drabbade att få det bättre under och efter behandlingen. När jag jobbade som läkare och dagligen behandlade barn med cancer såg jag ofta hur viktigt det var med det stöd som familjerna och barnen fick.

Slutligen, om klapparna i julsäcken faktiskt skulle vara nya forskningsframsteg, vilka är de tre genombrotten du skulle önska dig just nu?

  1. En effektiv behandling av de hjärntumörer som i dag är obotliga.
  2. Läkemedel som helt tar bort cancern utan att skada barnet.
  3. Ett vaccin som kan skydda mot återfall.