Förra årets vinnare Anna Larsson (t h) och Anna Hernek (t v).

Nominera till Barncancerfondens journalistpris 2019

Nu är nomineringen till Barncancerfondens journalistpris 2019 öppen. Priset tilldelas den eller de journalister som på bästa sätt rapporterat om ämnet barncancer under det gångna året.

 Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. En del av att nå dit är att aldrig sluta prata om barncancerfrågan, forskningen och situationen för de som drabbas. Där har media stor betydelse, genom vårt journalistpris vill vi att de journalister som uppmärksammat barncancer får veta hur viktigt deras arbete är, säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden. 

Barncancerfondens journalistpris har delats ut sedan 2006 och går till den eller de journalister som bedöms på bästa sätt ha satt ljuset på barncancerfrågan under det gångna året. Nu är nomineringen för årets pris öppen. Vem som helst kan nominera ett bidrag som publicerats under 2019. Vinnaren utses av en jury som består av Kattis Ahlström, programledare, Gustaf Ljungman, professor i barnonkologi, Anki Wide Karlsson, författare och Ylva Andersson, informationsansvarig Barncancerfonden.

Bidrag nomineras via Barncancerfondens hemsida. Sista dagen att nominera är den 10 januari 2020 och vinnaren presenteras under våren.

Lyssna på 2018 års vinnande rapportering
Förra årets vinnare blev Sveriges radios reportrar Anna Larsson, Anna Hernek och Johan Ågren. De tilldelades priset för sin rapportering om föräldrars etiska dilemma när den svenska sjukvården inte kan bota deras barn. Lyssna på 2018 års vinnande rapportering här och här

Om barncancer

  • Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.