Journalistpriset

Barncancerfondens journalistpris delas ut till bästa reportaget i ämnet barncancer som publicerats under året.

Sedan 2006 delar Barncancerfonden varje år ut ett journalistpris, för att uppmärksamma journalister som lyfter frågan om barncancer. Media spelar en viktig roll i kampen mot barncancer. Genom att uppmärksamma frågan sprider media information om barncancer och forskning och bidar till att skapa förståelse hos allmänheten för vad det innebär när en familj får ett cancerbesked och hela vardagen vänds upp och ned. Reportagen bedöms utifrån kriterierna innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

Prissumman är 25 000 kronor.

Juryn består i år av:

  • Kattis Ahlström, program- och debattledare
  • Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden
  • Gustaf Ljungman, professor i barnonkologi, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala
  • Anki Wide Karlsson, författare

Vinnare 2018 års journalistpris

Anna Larsson, medicinreporter på Sveriges radio Ekot, tillsammans med Anna Hernek, programledare P1 och Johan Ågren, reporter på P4 Sjuhärad tilldelas Barncancerfondens journalistpris 2018. De får priset för sin rapportering om föräldrars etiska dilemma när den svenska sjukvården inte kan bota deras barn.

I inslagen som sändes i Sveriges Radio i april 2018 får lyssnaren bland annat möta Christoffer Nordström som genom crowdfunding kunde finansiera sin dotter Linneas vård på ett omdebatterat sjukhus i Mexiko. Men lyssnaren får även ett annat perspektiv. Föräldrarna Eva och Mattias Pettersson valde att stanna hemma i den svenska vården, trots att det stod klart att deras 7-årige son Eric inte skulle överleva.

– Vi är jätteglada över detta! Som reporter kan det vara svårt att förbereda sig inför intervjuer med människor som gått igenom svåra saker och att inte bli alltför känslomässigt berörd när berättelser inte har ett lyckligt slut. Men eftersom de flesta av oss någon gång ställs inför svåra val i livet känns det intressant och viktigt att få förmedla hur andra resonerat. Det har varit en ynnest att få tal del av de här föräldrarnas tankar och känslor i en omöjlig situation, för att de visar hur man kan vara konstruktiv mitt i katastrofen, säger Anna Larsson. 

Juryns motivering: 

Inslagen lyckas förmedla den oerhört tuffa situation som föräldrar hamnar i när den etablerade sjukvården inte har något mer att erbjuda som kan bota deras svårt sjuka barn. Då valet står mellan att förlika sig med situationen eller söka hjälp på annat håll. Genom att problematisera och lyssna in perspektiv hos drabbade föräldrar och medicinskt sakkunniga lyckas journalisterna skapa förståelse för hur föräldrar kan komma fram till helt olika beslut och ändå svara ”ja” på frågan ”har jag gjort det bästa för mitt barn?”. Rapporteringen lyfter därmed föräldrars etiska dilemma gentemot sina barn – men ger också en tankeställare om vad en jämlik vård innebär när den obeprövade vården kostar hundratusentals kronor.

 

Lyssna på den vinnande rapporteringen här och här.

 

Kontaktpersoner