Tidigare vinnare

Barncancerfondens journalistprisjury går igenom alla nominerade reportage i början av varje år. Reportagen ska ha publicerats under föregående år och bedöms utifrån kriterierna innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

2017 vann radiodokumentären Saga, bloggen och cancern av Simon Moser. Programmet sändes i Barnaministeriet dokumentär, UR Skola. Genom intervjuer och utdrag ur bloggen följer dokumentären 16-åriga Saga som lever med obotlig cancer, och tar del av hennes sätt att se på livet, sjukdomen och sig själv.

2016 års vinnare i kategorin etermedia var ett radioreportage om sorgen efter en kompis som får cancer och dör, av Moa Larsson på Skolministeriet, UR. Lyssnaren får följa med när vännerna minns Amanda och sjukdomstiden, och i insiktsfulla samtal hanterar sin sorg.
Lyssna på reportaget här 

Vinnare i kategorin print var en reportageserie som visar barncancer utifrån fem olika perspektiv, av Mikael Leijon på Norrbottens-Kuriren. Artikelserien målar upp en ärlig och engagerande bild av barncancer och dess konsekvenser.
Läs reportageserien här

Juryn delade dessutom ut ett hederspris till Magnus Wennman på Aftonbladet, för porträttserien Ljuspunkter. I fotoserien får vi möta tio cancerdrabbade barn och höra dem berätta om sina drömmar, mitt under sjukdomstiden.
Se porträttserien här 

2015 års vinnare i kategorin etermedia var en serie radioreportage om hemsjukvård i livets slutskede, av Mona Hambraeus på Sveriges Radios Ekot-redaktion. Med avstamp i en familjs berättelse togs frågan om vikten av tillgång till hemsjukvård för svårt sjuka, döende barn upp.

Lyssna på det inledande reportaget

I kategorin tryckt media gick priset till Kvällspostens artikelserie Vi överlevde barncancer, och reportern Minna Wallén-Widung. Serien omfattar flerta artiklar som berättar om barncancer och dess konsekvenser ur en rad olika perspektiv (barnets, förälderns, expertens).
Läs: Vi överlevde barncancer

2014 års vinnare i kategorin printmedia var det granskande reportaget Här börjar Lillys långa resa i vården, av Marijana Dragic, Dagens Nyheter. Reportaget lyfter, ur flera perspektiv, bristerna inom barncancervården i Stockholm, och illustrerades med starka bilder av Fredrik Funck.

Vinnaren i kategorin etermedia var reportaget Bästa vänner trots sjukdomen, av Josephine Hattevig, Lilla Aktuellt, SVT. Det var ett reportage om Robin, som tillfrisknat från leukemi, och hans kompis Max som funnits vid Robins sida under hela sjukdomstiden.

Juryns gav också ett hedersomnämnande till Hallandspostens som i en artikelserie om tjugo artiklar av Anders Holmer har belyst barncancerfrågor ur flera olika perspektiv.

Läs: Här börjar Lillys långa resa i vården

2013 års vinnare i kategorin etermedia gick till "Min bästis är död" av redaktionen på UR:s Barnaministeriet Dokumentär. Programmet handlar om Tyra som inte längre kan leka med sin bästis Nora eftersom hon är död. Bakom programmet står producent Antonio de la Cruz, reporter Lovisa Haag och tekniker Krister Orreteg. Vinnare i kategorin tryckt media gick till Hallandspostens reportageserie om Freja, producerad av Ulrika Ahlberg och Lina Salomonsson.

Läs: reportageserien om Freja

2012 års printmediapris gick till Marianne Odelius artikelserie om barncancer som publicerades i Norrköpings Tidningar och Östgöta-Correspondenten i början av året och printmediapriset gick till Linda Fridh och redaktionen bakom barnprogrammet "Barn på sjukhus" som sändes i SVT Barnkanalen under hösten.

2011 års pris i kategorin printmedia gick till Maria Carlings artikel ”En ny Ivar efter tumören” som publicerades i Svenska Dagbladet den 28 februari och i kategorin etermedia gick priset till ”Cancer gör inte bara ont”, från 29 november 2011, signerat Sveriges Radio P1:s Kropp & Själ-redaktion.

Läs artikeln här

Lyssna på programmet här

2010 års pris gick till Lotta Malmstedt och hennes reportage ”Anders Castor, Etikgruppen, Barnonkologen i Lund” i Sveriges Radio P1:s program Studio Ett. 

Lyssna på programmet här

2009 gick priset till Ylva Mårtens, Lollo Collmar och Anna Iversen med programserien "Leva med Cancer" på Sveriges Radio P1:s program Barnen.

2008 års vinnare blev Nathalie Nasr för hennes artikel ”Patienten i ett nära perspektiv” i Sydsvenska Dagbladet. Artikeln finns tyvärr inte längre på webben. 

2007 års pristagare Anna Gardberg vann priset för artikeln "Kevin lärde mig att leva" i Vi föräldrar.

Läs artikeln här