Carina Berg leder den femte årliga Barncancergalan direkt från Berns i Stockholm. Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5 och Dplay

Barncancergalan - Det svenska humorpriset firar femårsjubileum

Kampen mot barncancer fortsätter. Programledaren Carina Berg leder Barncancergalan – Det svenska humorpriset för femte året i rad och tillsammans med youtubern och komikern Kristina ”Keyyo” Petrushina. Det blir en varm och innerlig kväll och fylld av hyllningar till de som under året bidragit med välgörande skratt. Under den direktsända kvällen sätts barncancer i fokus, samtidigt som sju eftertraktade Papphammarstatyetter delas ut till landets främsta humorister.

Carina Berg leder den femte årliga Barncancergalan – Det svenska humorpriset direkt från Berns i Stockholm den 30 september 20.00 på Kanal 5 och Dplay. Barncancer sätts i fokus och tittarna ges möjlighet att stötta den livsviktiga forskningen och Barncancerfondens arbete för att utrota barncancer. Dessutom ska sju bronsstatyetter föreställande Gösta Ekmans ikoniska karaktär Herr Gunnar Papphammar delas ut till Sveriges främsta inom humor på film, tv, scen och webb.

– Jag är så glad och stolt att jag får leda denna gala. Det är en stor utmaning att åka med i känslodalbanan som denna kväll bjuder på, men det är samtidigt mitt absolut mest meningsfulla uppdrag. Jag hoppas att vi nu, när det är femårsjubileum av galan, slår rekord i antalet barnsupportrar!, säger Carina Berg.

Lagom till femårsjubileumet återförenas hon med, Kristina ”Keyyo” Petrushina, som var Carinas sidekick 2016.

– Det är en stor ära för mig att få närvara under en av årets mest betydelsefulla kvällar. Då jag följt Barncancergalan från start och själv är barnsupporter hoppas jag att vi alla tillsammans kan lyssna till dessa viktiga historier, minnas, samt sprida värme och hopp. Och självklart hylla och prisa Sveriges roligaste personer, säger Keyyo.

Det svenska humorpriset inrättades 2015 för att belöna de människor och insatser som fått oss att skratta som allra skönast under det gångna året. Det prestigefyllda priset delas i år ut i sju kategorier, varav fem är jurykategorier. Juryn, som utser en vinnare i kategorierna "Årets komedi", "Årets komiker", "Årets humorprogram" samt ”Årets hederspris – till Gösta Ekmans minne” består av:

Petra Mede, Sissela Kyle, Daniel Hallberg, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Rikard Ulvshammar, Stefan Wiik, Sven Melander, Johanna Wagrell och juryns ordförande Henrik Schyffert. Juryn för "Årets scenshow" består av: Thomas Oredsson, Åsa Holmgren, Angelica Albertsson.

Barnens pris delas ut till den person eller de personer som barnen själva röstat fram. Omröstningen pågår på Barncancerfonden.se och alla under 18 år kan vara med och rösta. I kategorin Årets humorklipp utses vinnaren av Aftonbladets läsare genom en omröstning på aftonbladet.se.

Och de nominerade är...

Årets Komedi

Dips, säsong 1. SVT
Dilan och Moa, säsong 1. SVT
Operation Klotty, säsong 1. SVT
Sjukt oklar, säsong 1. SVT

Årets Komiker

Jesper Rönndahl
Jonatan Unge
Mia Skäringer
Petrina Solange

Årets Humorprogram

Bäst i test, säsong 3. SVT
Laxbralla, säsong 1. SVT
Mumbo Jumbo, säsong 1. TV4
Svenska Nyheter, säsong 3. SVT

Årets Scenshow

Mia Skäringer – Avig Maria – No more fucks to give
Kodjo Akolor – Jag, pappa?
Jonas Gardell – Queen of fucking everything
Özz Nûjen & Måns Möller – Världens historia –
Den osminkade sanningen

Årets Humorklipp, vinnare utses av Aftonbladets läsare

Bröderna Norberg - Melodifestivalen PARODI 2019 - FINALEN
Freudian Slip Produktion - Radikala östermalmare
Johanna Nordström – Blombud på alla hjärtans dag
Niclas och Jonatan – Den som skrattar förlorar #17

Barnens pris, vinnare utses av barnen genom Barncancerfondens kanaler

Filip Dikmen – Suleyman testar ridning - SKITRÄDD
JLC – En 5-åring bestämmer vad vi ska göra med 10.000 kr
Random Making Movies – Äter endast godis 1 vecka, vad händer?
Viktor Klemming – Vilken färg är du? (Del 9) SPÖKBOLL

Hederspriset

Till Gösta Ekmans minne delas ett hederspris ut till en än så länge hemlig pristagare.

Barncancergalan – det svenska humorpriset produceras av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden och sänds direkt från Berns i Stockholm i Kanal 5 måndagen den 30 september 20.00.