”Jag ville orka lika mycket som alla andra”
När cancern är borta är man frisk. Eller? Martin Persson vet att det inte är sant. Han har brottats med psykisk ohälsa och det tog tid att förstå att det var en komplikation av cancerbehandlingen han fick som barn. Nu är han på väg tillbaka – för att leva, inte bara överleva.
– Fram till för bara några år sedan gick mitt liv ut på att jag skulle orka göra allt som alla andra gjorde. Framför allt jobba, men också träna och vara social. Idrotten har hjälpt mig att hålla ångesten borta och jag är inte heller en person som ber om hjälp så det har varit svårt, säger Martin Persson, 45.
När han var tretton år gammal föll han ihop på fotbollsplanen efter att ha fått en boll i huvudet. En vanlig tonåring hade rest sig och fortsatt spela men Martin kom inte upp igen.
På sjukhuset konstaterades att han hade akut lymfatisk leukemi, den vanligaste formen av barncancer.
– Hela högstadiet försvann kan man säga. Jag fick behandlingar och låg på sjukhus, och när jag var hemma var jag väldigt trött och hade svårt att hänga med kompisar. Gymnasiet blev en nystart, men inombords mådde jag inte bra, säger Martin.
Akut lymfatisk leukemi
Leukemi är en cancerform som uppstår i benmärgen, där den skapar en okontrollerad tillväxt av vita blodkroppar som tränger undan den friska benmärgen. Det finns många olika typer av leukemi, men de två huvudtyperna är akut lymfatisk leukemi, ALL, och akut myeloisk leukemi, AML.
ALL är den vanligaste formen av barncancer. Överlevnaden är omkring 90 procent, och behandlingen består av cytostatika under cirka två och ett halvt år.
Livet blev lidande
Vid 20 års ålder blev han friskförklarad. Martins önskan var att leva ett alldeles vanligt liv med jobb, träning, kompisar och ett bra socialt liv, men han blev ganska snabbt varse att det inte var helt lätt. Han började jobba inom it. Till en början gick det bra, men efter några år blev situationen allt svårare.
– I början kunde jag nöta in kunskap, det blev mitt sätt att lösa det. Men i takt med att kraven ökade så orkade jag inte. Det tog på självförtroendet, säger han.
Både arbetet och livet utanför jobbet blev lidande.
Livet utanför jobbet blev lidande. Den onda spiralen gick långsamt nedåt. Han pressade sig hårt, fick ångest över att han inte orkade, isolerade sig och kände att han inte klarade av sitt jobb. Att hans bakgrund som canceröverlevare hade någon påverkan förstod han inte och han jämförde sig med alla andra. Alla andra som hade varit friska hela sitt liv.
– Jag orkade inte fokusera och koncentrera mig. Jag ville inte vika ner mig och hade inte en tanke på att sjukskriva mig, säger Martin.
Ny cancerdiagnos
Först när Martin var i 40-årsåldern kollade han upp vilka komplikationer som cancerbehandlingen hade orsakat. I samband med den undersökningen upptäcktes också en hjärntumör.
– Det var en total chock, berättar Martin.
Efter att tumören opererats bort genomgick Martin en neuropsykologisk utredning som visade att han lider av hjärntrötthet, vissa kognitiva svårigheter med inlärning och koncentration, men han har också svårt för alltför mycket ljud och ljus.
Nu började han om och fick lära sig att strukturera upp livet med rutiner och återhämtning. I samma veva kom en inbjudan till en konferens inom Barncancerfondens program Maxa livet. Det var inte första gången han hade fått en inbjudan, men nu nappade han.
– Tidigare hade jag inte vågat, men nu kände jag mig modigare och det var helt fantastiskt. Konferensen kom i rätt skede i mitt liv och där fick jag verkligen gå till botten med vad jag hade känt och mått. Det var väldigt jobbigt men också väldigt bra. Att få träffa andra barncanceröverlevare var så värdefullt, säger Martin.
Maxa livet – för överlevare
I takt med att allt fler barn överlever cancer, blir också de vuxna barncanceröverlevarna allt fler. I dag finns cirka 11 000 vuxna barncanceröverlevare i Sverige. 70 procent av dem drabbas av sena komplikationer, varav 30 procent får så allvarliga komplikationer att de kan leda till svåra och ibland till och med livshotande hälsoproblem.
Barncancerfonden arbetar aktivt för att alla vuxna som har haft cancer som barn ska få ett så bra liv som möjligt. Maxa livet är ett nationellt och kostnadsfritt program för vuxna barncanceröverlevare. Syftet med programmet är att öka medlemmarnas förmåga att både se och utnyttja sin fulla potential och att stärka förmågan till att nätverka och att hitta egna drivkrafter.
Programmet består av olika aktiviteter, temahelger, föreläsningar och digitala forum, där vuxna överlevare få verktyg och möjligheter för att utvecklas och må bättre.
En viktig del av programmet är också möjligheten att träffa andra med liknande bakgrund, att få dela erfarenheter och stötta och hjälpa varandra till att leva, och inte bara överleva.