Frida överlevde cancern – tack vare forskningen
Allt fler barn överlever cancer, visar nya siffror. Och allra störst förändring har skett för barn som har behandlats för cancerformen akut myeloisk leukemi. Frida Ravn-Axelsson, 20, är en av dem.
Frida Ravn-Axelsson brukade sällan vara sjuk. När hon precis fyllt fem år hade hon haft långvarig feber och mådde allt sämre. En decembernatt 2004 fördes hon akut till Skånes universitetssjukhus i Lund där hon fick diagnosen akut myeloisk leukemi, AML.
− Det var tajt med tiden och cytostatikabehandling sattes in omedelbart. Jag hann inte tänka på att jag hade cancer och visste inte riktigt vad som gjordes med mig, säger Frida.
Sex månader senare kunde hon lämna sjukhuset och var snart tillbaka till skola och vardag. De täta kontrollerna hade blivit glesare och allt såg bra ut. Men så kom återfallet. Då, vid elva års ålder, var det svårare att hantera situationen.
− Det var jobbiga perioder, men redan från början valde jag att inte tänka på att jag kunde dö. Att tänka positivt hjälpte mig. Samtidigt kände jag en slags skuld och undrade: Varför får jag det här?
Efter intensivt letande efter en donator genomfördes en stamcellstransplantation. Tiden efteråt kantades av komplikationer som höftproblem och hjärntrötthet.
− Jag gick med kryckor och tvingades sluta med alla sporter, men efter en höftoperation blev det bättre. Nu kan jag springa, cykla och göra allt jag inte kunde under sju år, säger Frida.
Varje dag insjuknar ett barn i cancer, vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken för barn under 14 år. Men tack vare forskningen överlever allt fler barn. I Sverige har överlevnaden ökat från 80 till 85 procent på bara fem år – och allra störst är ökningen i den cancerform som Frida hade, AML. I snitt överlever nu 78 procent av de barn som drabbas, under 2010 var motsvarande siffra 63 procent.
− Det är jätteroligt, särskilt eftersom vi inte tror att den ökade överlevnaden har kommit till ett högre pris. Vi utsätter inte fler barn för behandling som kan ge upphov till ökade risker för sena komplikationer, säger Jonas Abrahamsson, professor och överläkare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av forskning om barncancer i Sverige. Bland annat har Barncancerfonden bidragit till att finansiera den forskning som lett fram till en ny, mer effektiv, behandlingsmetod för AML. Metoden bygger på så kallad flödescytometri, där laserljus används för att undersöka celler i en vätska. Med tekniken kan läkarna upptäcka en enda kvarvarande cancercell bland tusen friska.