World hospice and palliative care day

Idag uppmärksammas palliativ vård världen över. En alldeles särskild och extremt viktig vård i en alldeles särskild och extremt skör situation.

Ni som jobbar inom palliativ vård är hjältar på många sätt. Ni står för det trygga och det lindrande, när smärtan och ovissheten är som störst.

I somras tillbringade jag mycket tid på en palliativ avdelning när en familjemedlem var svårt sjuk. Det som slog mig då var att trots att ni dagligen står öga mot öga med döden är ni samtidigt länken till livet. Ni vet hur ni ska handskas med oss anhöriga; rycker in där det behövs men ger oss utrymme när vi behöver vara själva. Och framför allt finns ni där för den sjuke.

Det hålls olika föreläsningar och seminarier runt om i landet idag. Ett sätt att lära av varandra och låta etiska och existentiella frågeställningar ta plats. På Barncancerfonden bidrar vi på olika sätt forskning inom palliativ vård och bekostar också syskonstödjare på Lilla Erstagården, Sveriges enda hospice för barn. Dessutom har vi tagit fram Ett steg i taget - när livet går i bitar som är tänkt att vara ett stöd för föräldrar som är på väg att mista sitt barn.

Vi kan inte ta bort smärtan men jag hoppas ändå att våra satsningar på något sätt kan vara till hjälp när ovissheten är som störst. I den alldeles extremt sköra situation som det är när man vet att någon som står en nära är på väg att dö.

//Johanna