Till Juva på 6-årsdagen

Idag fyller du sex år. Den makalösa lilla varelse som är du har nu berikat vår värld i sex hela jordevarv. Under dessa år har vi i din närhet haft den oerhörda förmånen att få följa din utveckling och bevittna hur en alldeles unik personlighet växt fram.

12x5 Image
Nyfödd liten Juvis

Resan har varit långt ifrån smärtfri, redan innan du lämnat min kropp vilade lyckan över din ankomst under ett stort, sorgtyngt moln, orsakat av den cancer som tog din mormors liv tre månader och tre dagar efter att du sett dagens ljus.

Det smärtar mig mycket att medge att din första tid hos oss därför i hög grad präglades av ångest och sorg när lyckan istället borde ha fått vara fullständig. Du blev den sol som bröt igenom vad som annars hade varit det svartaste av mörker och du har fortsatt att lysa för oss när tillvaron gjort sina vändor ner i avgrunden.

Med ditt varma, empatiska och generösa hjärta vill du alltid hjälpa till. På ditt lillgamla sätt tröstar du när någon i din närhet har ont eller är ledsen och du ser inget konstigt i att titta upp på din dubbelt så stora syster, lägga huvudet på sned och med mjuk röst säga: ”Lilla gumman…” samtidigt som du tröstande stryker hennes arm.

När jag berättar att jag inte kunnat sova på hela natten får du mig att lova att jag väcker dig om den kommande natten blir lika besvärlig, för du ska då berätta sagor för mig tills jag somnar. Instinkten att hjälpa och stötta kommer helt naturligt för dig och det märks hur viktigt det är för dig att människor i din omgivning har det bra. Du är en stark och tapper krigarsjäl, vars make jag aldrig tidigare skådat.

Juva 1, 2, 3, 4 och 5 år gammal

Men, det som gör mig övertygad om att du kommer att vinna över den parasit som intagit din kropp är tjurigheten. Den, i kombination med en envis vilja att vara den som bestämmer, och ditt humör; hetare än en chilifrukt i en fräsande stekpanna, kommer att rädda ditt liv. Redan i min mage visade du prov på en enorm viljestyrka när du vägrade vända dig åt rätt håll inför förlossningen, liksom du vägrade göra din storslagna entré i världen innan du plågat din mamma en extra vecka. Som för att försäkra dig om att vi verkligen hade vett att värdesätta din ankomst på tillbörligt vis drog du ut på det, vilket du inte hade behövt.

Du kunde omöjligt bli mer efterlängtad än du redan var.

Cancern kommer du göra till din bitch och du kommer fortsätta den behandlingen med övriga motgångar som korsar din väg. Du är en naturkraft, en superhjälte som jag vet kommer använda sin avsevärda styrka till att göra gott i världen. Du kan gå hur långt som helst och jag känner mig enormt priviligierad som får följa din väg genom livet.

På denna din sjätte födelsedag firar vi så mycket mer än att ännu ett kapitel lagts till i boken om ditt liv. Vi firar att vi har fått behålla dig även det här året, trots att vi många gånger fruktat motsatsen. Vi firar att vi, trots oräkneliga vändor till Helvetet, fortfarande har dig kvar hos oss. Vi firar också att chanserna är mycket goda för att det fortsätter så. Aldrig har vi tagit dig för given och jag kan inte tänka mig att vi efter de upplevelser vi nu gått igenom någonsin skulle kunna göra det heller. Det är du alldeles för värdefull för. För du ÄR värdefull, Juva. För din pappa och mig är du och dina syskon det dyrbaraste på den här jorden och det finns ingenting vi inte skulle göra för er. Ödet har slungat oss in i en mardröm men vi ska kämpa oss igenom den.

Tillsammans, alltid tillsammans.

Du är inte ensam om dina prövningar, vi bär dem med dig, och nästa gång vi firar din födelsedag kommer vi vara ett år närmare målet: att få våra liv tillbaka. När den dagen äntligen kommer ska vi ha ett alldeles exceptionellt firande, men tills dess biter vi ihop och gör vad vi måste för att komma dit. Det fixar vi, för det handlar ju trots allt om dig; Krigarprinsessan Juva.

6 år idag

Grattis på födelsedagen älskade unge! <3  

//Jannice