Ska det vara såhär??!

Det är titeln på en ny bok av den tyska författaren Peter Schössow utgiven av Verbum. Den har också underrubriken Berättelsen om Elvis, och visar sig vara en liten bok - om stora känslor.

skadetvarasahar_400x400ar

Berättelsen tar avstamp i ett möte med en arg liten flicka. Berättarrösten är ett kollektivt "vi" som följer flickans väg, i sin ilska och frustration. När det så småningom uppdagas varför hon känner som hon gör, blidkas både läsaren och "vi:et" och man får en helt annan förståelse för henne.

Det hela handlar om sorg.

Det fina i berättelsen är också hur denna sorg tas om hand av det kollektiva "vi:et". Det blir begripligt varför man har ceremonier när någon dör. Hur viktigt det är att prata om den döda, bearbeta, kanske till och med kunna skratta, och också att vila i detta - och sedan låta livet fortsätta levas.

Figurerna är som hämtade från Sven Nordqvists värld, fast tecknade i ett helt annat manér, nästan som lite äldre seriealbum. Lite grovhuggna och rena i sina linjer, samtidigt som miljön är lite softad och skuggig. Jag tycker att berättelsen är fin och lyckas fånga känslan och reaktionerna bra. Boken, som har en tysk förlaga, belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2006, i samband med att den kom ut första gången. Den går att beställa vi bokhandeln, läs också mer om den här.

//Johanna Perwe #blogg100