Dubbel vinst på Walk of Hope

Att vara en del av engagemanget inom Barncancerfonden är helt fantastiskt. Samtidigt som jag går min utbildning till att bli en peer supporter, så har jag nyligen även deltagit i Barncancerfondens Walk of Hope.

När jag skriver detta inlägg sitter jag samtidigt och tittar på Barncancergalan som sänds på Kanal 5 från Berns i Stockholm. Genom galan visar vi alla hur läkande humor och ett gott skratt kan vara. Hoppas att ni var flera som såg programmet och delade ett skratt! (#delaettskratt)  

I söndags så anordnade min vän Jennifer ett Walk of Hope i Hagaparken. Walk of Hope innebär att man under september månad gör en promenadslinga eller lopp för att samla in pengar till Barncancerfonden. Frisk luft och ett gott ändamål = dubbel vinst! Vi gick en fyra kilometer lång promenadslinga där det fanns en tipsrunda och fika till försäljning. Jag fick hjälpa till lite innan och det gjorde jag gladeligen med att baka muffins. Det blev ett mycket lyckat evenemang och jag kan varmt rekommendera att delta eller varför inte göra ett event själv där man kan ta med sina nära, kära och alla man känner.

Den kommande helgen har vi det sista utbildningstillfället för årets omgång av peer support. Verksamheten grundades hos Barncancerfonden 2012 då de såg möjligheten för en unik stödfunktion. En peer supporter är “en person som själv har haft cancer som barn eller ungdom, som vet hur det är och hur det känns, och som med sin erfarenhet valt att stötta andra barn och ungdomar med cancer”. Vi utbildas av Barncancerfonden och får verktyg för att möta barn, ungdomar, samt deras familjer och närstående. Detta kan ske genom enskilda möten på sjukhuset, som en lekkamrat eller genom aktiviteter utanför sjukhuset.

Som jag tidigare nämnt så kommer jag snart skriva ett längre inlägg om denna verksamhet, mitt engagemang och varför jag tycker att detta är en sådan viktig funktion inom Barncancerfonden.

Förra veckan hade jag det stora nöjet av att vara med i en intervju för SVT Aktuellt. Där diskuterade vi huruvida man borde eller inte borde delge information till cancersjuka barn om deras diagnos. Ämnet togs upp efter en avhandling skriven av läkaren Li Jalmsell på Uppsalauniversitet. I senaste upplagan av Barncancerfondens tidning är jag även med och berättar lite om min historia och om peer support-uppdraget. Ha en fin vecka.

Kram!

//Jessica Hansson