De viktiga stamcellerna

Barncancerfonden har under våren börjat samarbeta med Tobiasregistret, som är ett svenskt register över blodstamcellsgivare.

Barn som behandlas för cancer får oftast någon eller flera av behandlingsformerna cytostatika, operation och strålning. För en del barn med exempelvis leukemi eller neuroblastom kan det bli nödvändigt med en stamcellstransplantation. Då är det viktigt att kunna hitta en passande givare, vars stamceller man kan använda.

Runt 25 % av barnen kan hitta en givare som matchar inom den egna familjen. För resten av barnen måste man leta i register över frivilliga givare, det svenska blodstamcellsregistret heter Tobiasregistret. Hittar man ingen givare i Tobiasregistret så letar man vidare register i andra länder. Trots det så hittar man inte givare till alla, för ungefär 30% av de patienter som behöver en transplantation finner man ingen matchning.

Tobiasregistret har över 60 000 givare idag men har som mål att öka detta till 100 000 givare 2019. Det som främst behövs är unga givare, mellan 18 och 35 år, som kan stå med i registret under lång tid.

Den som vill bli givare behöver vara fullt frisk, fylla i en hälsodeklaration och sedan ”topsa” sig själv, dvs lämna DNA via en bomullspinne som gnids mot insidan av munnen. Provtagningskitet kommer på posten efter att hälsodeklarationen blivit godkänd.

Vill du vara med och bredda Tobiasregistret och är villig att dela med dig av dina stamceller till någon som behöver dem? Då tycker jag att du ska kika in hos Tobiasregistret. Här hittar du dem: http://www.tobiasregistret.se/

Lyssna gärna på P3-dokumentären ”Medan Olof sover räddas ett barn” där vi får följa med en givare som berättar om sitt beslut att ge av sina stamceller för att rädda livet på ett barn.

/ Maria Tegin

#blogg100