”Att vräka på tjocka kladdiga färger på ett jätteark, är befriande”

Att möta andra människor är på ett sätt att utforska sig själv. Att uttrycka sig genom konst kan vara ett sätt att söka i sin själ efter något obestämbart som man inte riktigt kan greppa, och sedan förlösa det genom symbolik.

På målarterapikursen med Maxa Livet vävdes dessa två terapeutiska och närande arbetssätt ihop och kunde verka tillsammans för mig.

Eftersom jag inte uttryckt mig genom målning på över tio år blev jag väldigt glad att få möjlighet att göra det. Bara det att vräka på tjocka kladdiga färger på ett jätteark, är befriande. Det var som jag hade en inneboende men outtalad längtan efter denna sorts kreativa och ordlösa uttryck. Det väckte en sorts värmande existensialism inom mig.

Temat var att på valfritt sätt rita sitt eget ”kraftträd”. Lekfullt, allvarligt, på djupet eller på ytan etc. När vi var klara med målningen satt vi i en ring och alla fick sätta ord på hur en tavla berörde dem. Konstnären fick sedan själv berätta om sitt verk. I min abstrakta målning såg flera världens undergång, men för mig var det en födelse, ett vackert varmt skapande.

Min upplevelse är att på egen hand och i min egen process så tar det tid att förstå och utveckla mig själv. Att jobba med konst i en gemenskap som här med Maxa Livet påskyndade min inre process.

Jag känt att jag suttit fast i livet de senaste åren då jag haft en kraftig utmattning som inte velat släppa. Jag har suttit fast i rutiner och hjärntrötthet. Jag har suttit fast i samhällsnormer och i min livsriktning. Målarkursen var en vän på vägen som stod utanför min något tillstelnade sfär.

Jag är också glad för att vi blev inbjudna av vår konstnärliga vägledare till en stunds gemensam mindfulness vid ett par tillfällen. Även stunderna i vilken kursen hade sitt avstamp var dag, är värda att nämnas. Då fanns rum för oss deltagare att samlas i en cirkel och dela, om man ville, vart man befann sig i nuet eller det man ville ge uttryck för. Med andra ord, en stund att landa innan vi for iväg in en salig blandning av färger.

I pauserna och på lediga tider fanns tid att njuta av bastu, badtunna, sjön precis utanför, kossor, solsken, gemenskap eller avskildhet.

/Daniel Pettersson