Alla har en berättelse och att nå ut är viktigt

Mitt namn är Maria och jag är en 37 år “gammal” ALL-överlevare. Jag var sjuk mellan 1982 och 1985. Jag föddes i maj 1982 och fick diagnosen Akut Lymfatisk Leukemi i september samma år.

Jag behandlades med cellgifter under tre år och har varit återfallsfri sedan dess. Jag har idag kognitiva svårigheter och en känsla av att vara “sliten” Jag har också svår värkproblematik och är på en ständig jakt efter orsaken till denna. Jag försöker dock leva från dag till dag och är lite äventyrlig. Jag älskar att resa när hälsan tillåter och när jag fick en chans att representera Barncancerfonden i Vårruset på sex olika orter tog jag den. 

Jag vill gärna berätta om mina upplevelser under min uppväxt, även om jag inte kommer ihåg så mycket under första tiden. Föräldrarna har fyllt i lite men jag var ju som sagt bara månader gammal. Min resa har på senare år handlat om att ta reda på hur den här behandlingen påverkat mig och jag har blivit väldigt engagerad när det kommer till seneffekter. 


Jag försöker trots min hälsa hitta på nya saker och har i år flugit för första gången i mitt liv. Förra året var jag i Polen. Jag har träffat en massa människor genom mitt engagemang i Barncancerfonden men även som överlevare. Att stå på scen och bli intervjuad var en härlig känsla när man har en berättelse som både kan beröra och hjälpa. Alla har en berättelse och att nå ut är viktigt.

De som känner mig vet att jag är en riktig skämtare men det finns en allvarlig sida hos mig också. Den som gör att jag behöver humorn. Det är lite som yin och yang. Humorn och allvaret löser av varandra. Jag hoppas få göra ännu mer roliga och spännande saker i framtiden och hoppas att min nyfikenhet aldrig förvinner. På så sätt blir jag aldrig gammal i sinnet även om kroppen blir det i förtid. 

/Maria Malmquist