Alla frågar sig varför

Det är fint när det kommer ut böcker som vill hjälpa oss att förstå vår tillvaro lite bättre. Och i synnerhet när böckerna riktar sig till barn.

I "Alla frågar sig varför" (Lilla Piratförlaget, 2017), som är skriven av Eva Susso, tas läsaren med på en filosofisk resa där vi får möta några av världshistoriens mest betydande filosofer. Boken är inte alls tungrodd, som man kanske skulle kunna tro, utan filosoferna presenteras genom korta, träffande citat, som kompletteras med små "tanketexter" som skulle kunna vara tänkta av barn, som hjälper till att illustrera innehållet i citaten.

Mot slutet av boken presenteras varje filosof - och dennes filosofi - lite närmare. Även det görs lättförståeligt och begripligt, så att man kan fördjupa sig i de frågor som känns lite extra viktiga för en själv. Frågor som lyfts är bland annat meningen med livet, om Gud finns och varför ondska existerar på jorden - och kanske den viktigaste av dem alla: varför vi dör.

Viktiga frågor som alla tampas med. Och jag tänker att när livet ställs på ända och man tvingas möta flera av de här frågeställningarna på nära håll, så kan det kanske vara ett stöd att ha en bok som hjälper till att brottas med dem? För både stora och små, tillsammans. Kanske inte när man är mitt i en process, men när det värsta har lagt sig, och man är redo att reflektera. Eller varför inte, förresten? Boken kanske gör mest nytta just där och då.

När man behöver all hjälp man kan få, för att sortera tankar och rädslor.

Boken är finstämt, nästan ödesmättat, illustrerad av den prisbelönta illustratören Anna Höglund. Det är ingen bok som man hafsar igenom, utan varje uppslag är som en egen liten saga i sig, som sätter igång fantasin. Och lämnar tydliga sinnesstämningar åt läsaren. Det är inga sockersöta illustrationer, de är snarare laddade och sprängfyllda av känslor.

Precis som livet självt.

//Johanna Perwe