En latte i veckan kan vara en bra start

Att förlora ett barn. Det torde vara omöjligt att föreställa sig sorgen, smärtan, frustrationen, nattsvartheten. Alla de tankar som börjar med "om inte...". Hela det universum av känslor som som sargar och skär. Skär och skär. Bryter ner själen till tusen bitar och suger ut så gott som all energi. Det torde vara omöjligt.

Varje dag insjuknar cirka ett barn om dagen i Sverige i cancer. ETT. BARN. OM. DAGEN. Inte alla dör, men en del gör det. Och för de som överlever, förblir den framtida tillvaron allt annat än "a walk in the park" för såväl drabbade som anhöriga. Och vad kan vi göra åt det? En hel förbaskad del, faktiskt. Och det är enklare än vad Du anar: Pengar innebär forskning. Forskning leder till framsteg. Framsteg räddar liv. En väldigt enkelt matematik som visat sig ge goda resultat i såväl kampen mot barncancer som mot många andra sjukdomar. Och varenda krona räknas.

Varför inte skänka motsvarande en latte i veckan, eller en lunch? En taxiresa i månaden eller samma summa som du lägger på ditt eller dina barns fredagsmys? Tio procent av julklappsinköpen eller midsommarfirandet? Listan kan göras i princip hur lång som helst. Och du ser, det är som sagt väldigt enkelt. Sedan kan man faktiskt cykla också, och det är nånstans här jag nu till sist kommer in i bilden. :) För Barncancerfonden arrangerar som du kanske vet en rad välgörenhetsevent (spin of hope, swim of hope, bowling of hope etc) där varenda krona som kommer in går direkt till kampen mot barncancer. Själv har jag deltagit i många år i Spin of Hope, som i år äger rum lördag den 2 april. Mitt mål är att trampa nånstans mellan 8-12 timmar, lite beroende på dagsform förstås. Men när man gör något för en god sak, brukar energidepåerna på något magiskt sätt sina långsammare än annars.

Den största insatsen för mig i år, blir att cykla Ride of Hope Europe från Prag till Varberg 3-10 juli med Team Stockholm (mer info under "evenemang" på Barncancerfondens hemsida). Vi har i skrivandets stund precis gjort vårt utomhusträningspremiär, och hela året samlar vi på olika sätt in pengar till Barncancerfonden. Alltifrån att sälja armband och knyta till oss sponsorer till att delta vid mässor och skramla bössa utanför landets mest kända möbelkedja. Varje cyklist står för sina omkostnader så att vartenda öre ska kunna gå till det livsviktiga arbete Barncancerfonden gör för närma sig nollvisionen - det vill säga att INGET barn ska behöva dö i cancer.

Ni kommer att se mer av mig här framöver, då jag kommer att återkomma med utförligare rapporter från cykellivet och arbetet i Team Stockholm. Om tekniken står på vår sida kommer ni förhoppningsvis kunna följa oss, då vi cyklar de många milen från Tjeckien till Sverige i sommar. Tills dess; ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Du behöver inte bowla, skänka halva din månadsinkomst eller cykla jorden runt. Men kanske en latte i veckan skulle kunna vara en bra start?

/Katarina Sjöström