Så kan barn få samma tillgång till nya läkemedel som vuxna

För att öka överlevnaden i barncancer krävs nya behandlingar – som barn inte får tillgång till i dag. Barncancerfondens forskningschef Kerstin Sollerbrant förklarar vad som krävs för att fler barn ska överleva.

Barn är inte små vuxna. Deras kroppar är inte färdigväxta, deras hormonuppsättningar och ämnesomsättning ser annorlunda ut. När den nya generationens läkemedel nu blir en möjlighet till bot, krävs det kliniska tester på barn.

– De flesta av medicinerna, som räddar drygt 80 procent av barnen i dag, är inte testade på barn, utan anpassas till dem efter de erfarenheter som läkarna har fått över tid. Men kliniska tester är viktiga för att fler ska överleva och för att vi ska minimera sena komplikationer. Barn har mycket längre förväntad livslängd än vuxna, säger Kerstin Sollerbrant.

Nu finns två svenska prövningsenheter kopplade till ITCC (Innovative Therapies for Children with Cancer), ett internationellt nätverk som samarbetar kring kliniska tester av nya mediciner för barn.

Det innebär att svenska barn har en möjlighet att få del av det allra senaste på forskningsfronten.

Att det inte sker i dag beror på flera saker. Det är svårare att få etiska tillstånd, eftersom kraven är högre på de tester som involverar barn.

Samtidigt är barncancer en ovanlig sjukdom. Det gör att de ekonomiska incitamenten inte är lika starka för läkemedelsbolagen. Att ta fram läkemedel är kostsamt.

Eftersom sjukdomen är ovanlig kräver tester internationellt samarbete för att inkludera tillräckligt många individer i samma ålder och med samma diagnos.

Vårdsituationen innebär också utmaningar. Barnonkologer har helt enkelt inte den tid som krävs för forskning och omvärldsbevakning.