Mirakelcellen tog 30 år att hitta
Olle Ringdén var med och transplanterade de första svenska barnen som överlevde leukemi genom stamcellstransplantation. Trettio år senare har hans enträgna forskningsarbete lett honom till en supercell, som räddar barn med dödliga komplikationer efter behandlingen.
På en svartvit bild ler Olle Ringdén, omgiven av en grupp barn. Barnen är de första överlevarna, före detta leukemipatienter som botats genom stamcellstransplantation. Det är tidigt åttiotal och det syns på kläder och frisyrer. Blickar och blyga leenden är tidlösa.
– Forskning tar tid, man måste få klura lite. Det tog så här lång tid, över 30 år, att komma på idén. Jag tänker på alla som strukit med under årens lopp.
Olle Ringdén delar sitt arbetsrum på Huddinge sjukhus med enorma boktravar, en cykel och en stor bild av Skalman från Bamse.
– När man har hand om patienterna kan man inte acceptera kompromisser, man vill förbättra för dem. Klinikerna måste forska, eftersom de har patienterna för ögonen.
Under början av 1980-talet dog vart tredje barn av GVH-sjukdom (Graft Versus Host Disease, transplantat- kontra-värdreaktion), den våldsamma immunreaktion som ibland uppstår som svar på de främmande cellerna. Ibland blir den så stark att den inte går att häva, även om alla stamcellstransplanterade får immundämpande medel.
När det händer attackerar givarens celler patientens organ med massiv celldöd som resultat. Bland annat kan det leda till hudskada och kraftiga blödningar i tarmen. Organnedbrytning kan i svåra fall leda till döden.
Olle Ringdén och hans grupp forskar på en speciell typ av stromacell, som finns i fosterhinnan. Stromaceller bildar i vanliga fall bindväv och blodkärl, och finns i hela kroppen. Men just de här cellerna har unika egenskaper: de är immundämpande.
Många år av forskning har lett Olle Ringdén fram till mirakelcellen. Cellen har hittills använts för att bota 17 patienter med livshotande GVH, som behandlats vid Karolinska universitetssjukhuset sedan 2012. Ingen har dött av GVH.
Men cellen har också räddat en patient med chocklunga, en allvarlig lungskada som kommer från kroppsegna bakterier hos nytransplanterade. Varje år avlider cirka 2 000 svenskar av chocklunga, och 75 000 amerikaner.
Själva behandlingen är enkel. Cellerna injiceras med en vanlig spruta och ger inga biverkningar. Cellerna tar sig till lungorna och sprids vidare till mjälten, levern och resten av kroppen. Mirakelcellen är en produkt av ett envist forskningsarbete.