28th Annual Meeting and Education Day of the Society for Neuro-Oncology
28th Annual Meeting and Education Day of the Society for Neuro-Oncology
Tumörheterogenitet förekommer i många olika cancertyper, fokus i vår grupp är hjärntumörer, närmare bestämt glioblastom, neuroblastom, medulloblastom och diffust medellinjegliom.
En hypotes är att tumörceller kan växla mellan olika celltillstånd och att denna plasticitet påverkar tumörprogressionen. Som en ny strategi för att förstå växlingarna mellan olika celltillstånd, använder vi ett CRISPR-Cas9-baserat system för att koppla ihop fluorescerande molekyler till gener vi har sett kan kopplas till ett celltillstånd i cancerceller från patienter. Denna strategi, kombinerat med live-mikroskopi, gör att vi direkt kan spåra celltillståndsövergångarna. Mer specifikt vill vi färga in olika celltillstånd i olika färger för att kunna följa hur celltillstånden förändras över tid, eller hur en behandling, både med läkemedel och strålning, påverkar celltillstånden. Vi vill använda detta som ett ramverk för att studera hur läkemedel påverkar den tidsberoende plasticiteten mellan olika fenotypiska tillstånd.
Vårt protokoll uppnådde mycket framgångsrik koppling av en vanlig stamcellsmarkör med ett fluorescerande molekyl i upp till 19 % av patienthärledda cancerceller. Med live-mikroskopi kan vi enkelt spåra individuella cellers tillstånd över tid och under behandling. Vi har börjat expandera vår repertoar med gener som vi kopplar ihop med fluorescerande molekyler i patienthärledda cancerceller.