Från en drabbad till en annan
Att vara anhörig till en barncancerdrabbad familj kan vara svårt. De regionala föreningarna anordnar närståendedagar på sjukhusen tillsammans med konsultsjuksköterskorna med syftet att ge kunskap och chans till möten med andra i liknande situation.
På Akademiska sjukhusets närståendedag för barncancerdrabbade berättade Tomas Fridholm om sina erfarenheter. Hans barnbarn Ester diagnosticerades med akut lymfatisk leukemi, ALL, i december 2015 och om allt går enligt plan är hon färdigbehandlad i juni 2018.
Eftersom Ester kom till genom en insemination i Danmark är det mormor, moster och morfar som varit avgörande för Ester och hennes mamma Amanda.
– Vi har ju inte varit så många, men det är absolut inget som vi har lidit av alls. Man kan faktiskt säga att det har varit bra eftersom vi kommit fram till lösningar på problem snabbt och väldigt enkelt, säger Tomas Fridholm.
Esters moster Emma var också på plats för att prata om att vara anhörig till en barncancerdrabbad.
– Det är så bra, jag hade önskat att vi själva hade gått på en sådan dag tidigare, säger hon.
På sjukhusens närståendedagar får drabbade och anhöriga träffa vårdpersonal. Den regionala föreningen är på plats för att informera.
– Tanken är att närstående ska få träffas och få mer information, fler redskap och större förståelse kring hur man kan få stöd och stötta varandra, säger arrangören Eva Turup, konsultsjuksköterska.