Psykoterapeutens 5 råd vid sorg

Suzanne Runesson är legitimerad psykoterapeut med lång erfarenhet av sorgbearbeting. Hon arbetar som hälso- och sjukvårskurator vid Lilla Erstagårdens barn- och ungdomshospice samt med Barncancerfondens digitala samtalsstöd för familjer och närstående som mist ett barn i cancer. Här ger Suzanne fem råd vid sorg inför allhelgonahelgen den 31 oktober till 1 november.

Suzanne Runesson

Allhelgonahelgen är en tid för sorg och saknad då vi tillsammans minns de personer som inte längre är vid liv. Allhelgonahelgen består av Alla helgons dag och allhelgonadagen. Det är en kristen högtid och under helgen minns och hedrar vi våra döda närstående. För föräldrar, syskon och närstående som mist ett barn i cancer kan det vara en svår tid som väcker många känslor till liv.

Inför högtidshelgen ger Suzanne fem värdefulla råd till dig som bär på sorg.

Var tillsammans – digitalt eller på lagom avstånd.

Ta med dig någon närstående och tänd ljus vid en grav eller minneslund tillsammans. Eller gå till en lugn plats i naturen tillsammans. För den som inte kan eller vill träffa någon fysiskt under rådande pandemi går det att tända ljus, fika och dela minnen digitalt.

Försök att minnas det positiva

När hjärtat och sinnet bär på sorg kan det vara svårt att minnas de ljusa stunderna. Försök därför dela fina och roliga minnen med personer i din närhet.

Visa omtanke för andra i sorg.

Hör av dig till någon i din närhet som också bär på sorg. Det kan vara värdefullt att möta någon med liknande känslor. Skicka ett sms, ring eller skicka ett vykort till någon i din närhet som bär på sorg. En liten sak kan göra stor skillnad.

Stanna upp en stund i din saknad

Allhelgona är en tid att minnas. Tillåt dig själv att stanna upp och ta vara på den stunden. Lyssna på musik som betyder något för dig och stanna kvar i din saknad. Försök avsluta med en positiv tanke som ger en känsla av glädje, tacksamhet eller kraft och ta några djupa andetag.

Försök finna dig själv i sorgen

Fundera över hur sorgen påverkar dig och ditt liv. Utgå från dina egna förutsättningar och försök se det goda i livet bortom sorgen och saknaden. Det är svårt och du kan behöva stöd för att komma vidare i ditt sorgearbete. Till dig som förälder, syskon eller närstående till ett barn som dött i cancer erbjuder Barncancerfonden digitalt samtalsstöd. Här kan du läsa mer om digitalt samtalsstöd och boka en tid.