Mikroskopisk bild på en barntumör

Svenska barnpatologer möts i Lund

Svensk cancervård hotas av en alarmerande brist på patologer. Konsekvensen för patienterna kan vara kraftigt fördröjda diagnosbesked och behandlingar, samtidigt som viktig forskning riskerar att inte alls genomföras. På fredag möts Sveriges barnpatologer för att försöka hitta lösningar på utmaningarna.

Barnpatologin i Sverige bemannas av ett mycket litet antal, hårt belastade specialister. En av deras huvuduppgifter är att se till att barn med cancer får korrekt och snabb diagnos. Vid just barncancer är detta extra viktigt, då det finns väldigt många olika tumörformer som ska behandlas på olika sätt. Många av dessa cancertyper är dessutom sällsynta.

Den 3 februari möts Sveriges barnpatologer i Lund för att utbyta kunskap, hitta synergier och diskutera nationell standardisering inom området barncancerpatologi. Mötet finansieras av Barncancerfonden och är det första i en serie av nationella möten.

David Gisselsson Nord är barncancerforskare, en av Sveriges få barnpatologer och arrangör av mötet.

-Vi hoppas att mötet skall leda till att svenska barn med cancer får rätt behandling ännu snabbare än idag. Genom en bättre samordning kan vi också hjälpa varandra med fall där det är svårt att ställa diagnos, säger David Gisselsson Nord.

Patologi är läran om sjukdomar och hur de diagnostiseras, något som är grundläggande för att sedan kunna sätta in rätt behandlingar.

-Det här mötet är ett väldigt bra initiativ. Vi identifierade detta stora behov redan för flera år sedan och är glada att mötena nu blir verklighet, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.