Skånska cyklister gör insats för barn med cancer

Cykelloppet Tour de Skåne är ett resultat av det starka engagemang för barn som finns bland skånska cyklister. I Skåne finns flera olika grupper som arbetar med insamling i samband med sin cykling. Nu drar sex av dessa gäng igång ett gemensamt lopp - Tour de Skåne - för att väcka uppmärksamhet kring barncancer och de cancersjuka barnens situation.

I Skåne finns flera lokala organisationer som arbetar med snarlika ändamål. De kämpar för de sjuka barnen, de kämpar för livet. Och de flesta av dem kombinerar kampen med idrott och cykling. En av organisationerna är Gustavs Vänner som startats av föräldrarna till Gustav som gick bort i januari förra året, en månad innan sin trettonårsdag. Då hade Gustav levt nästan hela sitt liv med hjärntumörer och upprepade cancerbehandlingar. Hos Gustavs Vänner väcktes idén att göra något arrangemang tillsammans med likasinnade organisationer. De bjöd in till Tour de Skåne - ett manifest mot barncancer, som genomförs den 16 maj.

– Vi vet att Gustav har gjort ett stort avtryck här i världen. På hans begravning kom nästan 500 personer för att ta farväl. Gustavs glada, positiva inställning och tacksamhet till livet har verkligen gjort avtryck hos alla som träffat honom. Under alla år som Gustav var sjuk så fick han och familjen fint stöd av Barncancerfonden Södra som står för den "mjuka hjälpen" till de drabbade barnen. Efter att Gustav somnade in kände jag och Gustavs mamma Anna att vi ville göra något för att hedra minnet av Gustav och samtidigt hjälpa andra cancersjuka barn. Därför startade vi Gustavs Vänner, ett välgörenhetsprojekt till förmån för Barncancerfonden Södra, berättar Gustavs pappa Mattias Holgersson.

Genom Tour de Skåne ska deltagarna väcka uppmärksamhet kring barncancer och barn som just nu kämpar för livet mot cancer. Loppet kommer att synas och märkas när över 100 cyklister från olika organisationer tar 14 mil av skånska vägar i besittning och cyklar tillsammans för de cancersjuka barnen.

Här går loppet Tour de Skåne 
Cyklisterna startar på Sundstorget i Helsingborg kl 09.00 på morgonen den 16 maj. Sedan går loppet via depå i Kävlinge, lunchstopp med presentöverlämning på Barn och Ungdomssjukhuset i Lund (ett av landets sex barncancercenter) och ytterligare en depå i Kågeröd. 

Cyklisterna går i mål när de åter kommer till Sundstorget i Helsingborg. Hela sträckan är ungefär 14 mil lång och cyklisterna kör lagvis i klungor.

De som cyklar i Tour de Skåne är
Gustavs Vänner
Team Rynkeby Malmö
Ride of Hope Team Skåne
Jonsters Charity
Vänner för livet
Team Rynkeby Hbg 2013/2014/2015
Ride of Hope Team Växjö

Totalt 140 cyklister kommer att delta.

Journalister välkomnas 
Cyklisterna i de olika lagen ställer gärna upp på intervjuer och fotografier. Media är välkomna vid starten och målgången och vid de olika depåerna. 

För intervjuer eller mer information, vänligen kontakta: 
Mattias Holgersson, Gustavs Vänner, pappa till Gustav och initiativtagare till Tour de Skåne 
Telefon: 0708-96 59 75 
E-post: mattias.holgersson@avaloninnovation.com

Alexander Amprazis, projektledare för cykelevent på Barncancerfonden 
Telefon: 08-584 209 55 
E-post: alexander.amprazis@barncancerfonden.se