Bild: Simon Moser, mitten, vinnare av Barncancerfondens journalistpris 2017. Till vänster programmets producent Antonio de la Cruz och till höger Maria Tegin från Barncancerfonden.

Simon Moser vinner Barncancerfondens journalistpris

Barncancerfonden delar varje år ut pris till det bästa reportaget om barncancer som har publicerats under det gångna året. Vinnaren för 2017 års bästa reportage är Simon Moser, för radiodokumentären Saga, bloggen och cancern.

Saga, bloggen och cancern är en radiodokumentär från Barnaministeriet, UR Skola. Programmet följer 16-åriga Saga Lundin som drabbats av osteosarkom och som under hösten 2017 fick besked från sina läkare om att sjukdomen i hennes fall är obotlig.

– Jag är glad och rörd över att vinna pris för just detta program. Saga är en unik person som mitt i sitt helvete ändå förmedlar hopp och glädje, säger Simon Moser

Juryns motivering
En skicklig intervjuare har plockat fram många olika sidor av Sagas tankar och reflektioner, och smart klippning gör reportaget till en trettio minuter sömlös berättelse som man inte vill pausa. Det är lättbegripligt berättat med många målande beskrivningar, där även svåra frågor får ta plats och humor samsas med djupaste allvar. Precis som i sin blogg förmedlar Saga någonting hoppfullt genom sin inställning att hon är mer än sin sjukdom, att det inte bara är sorg och förtvivlan som kommit med cancern utan att det också har lett till att hon uppskattar livet på ett nytt sätt.
Ett viktigt program och en ömsint skildring av en ung människas unika situation och hennes sätt att möta ett nattsvart sjukdomsbesked, som både vuxna och unga kan lära sig mycket av.

Hälsning från Saga
Det vinnande programmets huvudperson, Saga, skickade en egen hälsning till Simon i samband med prisutdelningen. Här är en del av Sagas hälsning:

Trots att detta först kändes otroligt blottande tvekade jag inte en sekund på att säga ja. Jag hade sedan tidigare hört flera avsnitt av Barnaministeriet och gillade konceptet starkt. Att då få chansen att göra det jag brinner för, att sprida vetskap och kunskap om min sjukdom, ja, klart jag skulle det. Barncancer är ett tabuämne, ett ämne som är för "hemskt" för att prata om. Det måste tas upp i fler diskussioner så att vi någon dag kan lösa gåtan på denna fruktansvärda sjukdom, och det gjorde du på ett sådant fantastiskt och respektfullt sätt. Jag brukar säga att min blogg är som ett kvitto på cancer, detta blev som ett kvitto fast 2.0. Tack för att du hjälpte mig och många andra cancerdrabbade barn att synas, det tackar jag något enormt för! Stort stort grattis till dig!

Barncancerfondens journalistpris
Varje år delar Barncancerfonden ut sitt journalistpris till det bästa reportaget om barncancer som har publicerats under det gångna året. Journalistpriset omfattade tidigare två kategorier; print och etermedia. Sedan 2017 samsas samtliga nomineringar i en kategori: årets bästa reportage om barncancer. Priset delas ut för trettonde året i rad och det vinnande bidraget får 25 000 kronor.

– I kampen mot barncancer är vi beroende av att våra frågor uppmärksammas. Publicitet kan skapa ökad förståelse för de utmaningar som möter de drabbade barnen och deras familjer, och kan bidra till att fler personer vill skänka pengar till vår verksamhet för att hjälpa oss nå vår vision att utrota barncancer. Juryn har för 2017 valt att prisa ett reportage som tecknar ett mångsidigt porträtt av en ung människa som vet att cancer kommer att ta hennes liv, säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden.

Juryn för 2017 års journalistpris består av Kattis Ahlström, journalist och programledare, Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden, Gustaf Ljungman, professor i barnonkologi, Carlos Rojas, driver Sweden Research och Anki Wide Karlsson, författare och förälder med erfarenhet av barncancer.