Alice,5, hade en stor tumör i magen. För att överleva behövdes en ny lever. Det fick hon av farmor Lena. – Nu har jag farmor i magen, säger Alice. Fotograf: Andreas Lind

Så kan du hjälpa till under barncancermånaden – 10 tips

Gå en promenad, spring ett lopp eller bara ta mod till dig att höra av dig till någon som drabbats. September är den internationella barncancermånaden. Då uppmärksammas de barn och deras familjer som kämpar mot cancer. Här är tio tips på hur du kan hjälpa till.

Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Då blir familj, vårdpersonal och kanske favoritgosedjuret ett viktigt stöd. Men alla kan stötta de barn och familjer som drabbas av cancer för de behöver supportrar. Under september, den internationella barncancermånaden, kraftsamlar Barncancerfonden för att få fler att engagera sig mot barncancer. Så här kan du hjälpa till.

Så kan du stötta någon i din närhet som drabbats

  1. Håll kontakten. Ibland kanske barnet eller familjen helt enkelt inte orkar ta kontakt med sina vänner och bekanta. Då är det viktigt att du finns där.
  2. Våga fråga om sjukdomen. Då visar du att du vill förstå hur barnet och familjen har det.
  3. Glöm inte bort! Ska du ha fest? Bjud in de drabbade så att de inte känner sig bortglömda.
  4. Ställ upp som barnvakt och gör roliga saker med eventuella syskon, som det ofta finns mindre tid till i och med sjukdomen.
  5. Kom förbi med en nybakad paj. Även små gester gör skillnad.

Så kan du bidra till Barncancerfondens arbete 

  1. Delta i eller arrangera promenadloppet Walk of Hope under hela september eller loppet Run of Hope den 8 september (www.barncancerfonden.se/event)
  2. Bli Barnsupporter och ge ett bidrag varje månad (www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/bli-manadsgivare/)
  3. Swisha ett valfritt belopp till 90 20 900
  4. Starta en egen insamling eller stötta en befintlig på Barncancerfondens hemsida (www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/starta-egen-insamling/)
  5. Titta på Backstage Live, Barncancerfondens egen talkshow med olika gäster, på Barncancerfondens Facebooksida. 3:e, 17:e och 24:e september klockan 20.00. (www.facebook.com/barncancerfonden)