Pressinbjudan: Barncancerrapporten 2018 presenteras den 17 april
De senaste åren har vi kunnat läsa om hur svenska föräldrar på egen hand samlar in pengar till behandlingar på utländska kliniker åt sina svårt cancersjuka barn. I Barncancerrapporten 2018 undersöker vi varför, och hur många som åker.
Den 17 april presenteras årets Barncancerrapport. Vid ett frukostseminarium får vi bland annat lyssna till ett panelsamtal om de svåra etiska dilemman som man som förälder ställs inför när det ofattbara inträffar: ett barn drabbas av cancer som idag inte har någon bot.
I media rapporteras det om hur svenska föräldrar, efter att svensk sjukvård uttömt sina metoder, på egen hand söker behandling på utländska kliniker åt sina svårt cancersjuka barn. Åtminstone en del av behandlingarna kan beskrivas som experimentella. Barncancerrapporten 2018 undersöker varför, och hur många som åker. Vi kartlägger även under vilka andra omständigheter drabbade barn i Sverige behandlas eller deltar i studier utomlands - och förklarar varför mer forskning är den enda vägen framåt.
Syftet med kartläggningen är att få en tydlig bild av situationen samt att ge drabbade familjer mer information om hur vård och behandlingar utomlands fungerar.
Medverkande
Kerstin Sollerbrant, forskningschef Barncancerfonden
Anders Castor, barnonkolog och klinisk etiker
Ingrid Øra, forskare och barnonkolog vid HOPE, Sveriges första centrum för klinisk prövning av läkemedel för barn med cancer
Föräldrarna till Alicia och Eric, två barn som båda har gått bort i cancer. Alicias föräldrar valde att åka utomlands för behandling och Erics föräldrar valde att stanna i Sverige.
Moderator: Kattis Ahlström
Tid: 17 april kl. 8.00-9.00. Vi bjuder på frukost från kl. 07.30
Plats: United Spaces, Klarabergsviadukten 63, Stockholm
Pressanmälan till amelie.furborg@barncancerfonden.se