Nu startar barncancermånaden

Första september markerar starten på barncancermånaden. En månad fylld av aktiviteter och engagemang där företag och privatpersoner sluter upp för att tillsammans vara med och bidra i kampen mot barncancer.

– Barncancermånaden är en period som präglas av stort engagemang och arbete till förmån för drabbade barn och familjer. Tack vare generösa bidrag från företag och privatpersoner som brukar ske under den här perioden är det möjligt för barncancerforskare att fortsätta arbetet med att lösa de svåraste gåtorna så att fler barn överlever barncancer och där riskerna för sena komplikationer efter avslutad behandling minimeras, säger Micael Mathsson, tf. generalsekreterare på Barncancerfonden. 

Under barncancermånaden bjuder Barncancerfonden bland annat in till engagemang genom promenadeventet Walk of Hope och löpareventet Run of Hope tillsammans med Vitamin Well. Genom kampanjer som Ge 10 kr uppmanar flera butikskedjor sina kunder att skänka 10 kr till Barncancerfonden i samband med sitt köp. Och i ett konstnärssamarbete kallat Konst mot barncancer kommer Carolina Gynnings verk Hopp att auktioneras ut till högstbjudande.Barncancermånaden avslutas med Barncancergalan - Det svenska humorpriset som sänds på Kanal 5 och Discovery+ den 26 september. 

Månaden innebär utöver viktiga insamlingsevent också en möjlighet att få fler att förstå vad det innebär att drabbas av barncancer genom att uppmärksamma och rikta ljus på de utmaningar och den kamp som drabbade barn och familjer tvingas gå igenom, avslutar Micael Mathsson. 

Exempel på aktiviteter 

Run of Hope tillsammans med Vitamin Well: Ett löparevent som arrangeras på flera orter och som vem som helst kan anordna eller delta i. Loppen arrangeras både fysiskt och virtuellt. Alla deltagaravgifter går till Barncancerfondens fortsatta arbete. 
När:10–18 september. 
Var: På flera platser i Sverige, se Run of Hope 2022 – Spring för välgörenhet | Barncancerfonden

Walk of Hope: Under barncancermånaden kan privatpersoner, föreningar och företag i hela Sverige arrangera promenader och gå tillsammans korta eller långa sträckor i natur eller stadsmiljö. Det går även att arrangera eller delta i en digital promenad om man inte kan närvara på plats. 
När: Walk of Hope pågår under hela september 
Var: På flera platser i Sverige, se Walk of Hope – Årets viktigaste promenad | Barncancerfonden

Konst mot barncancer: Carolina Gynning är först ut i Barncancerfondens nya konstnärssamarbete. Utöver originalverket som Gynning målat som auktioneras ut finns en tryckt version av tavlan till försäljning via Barncancerfondens gåvobevis under september månad. Gåvobeviset säljs för 200 kr, 250 kr, 500 kr och 1000 kr.  
När: Gåvobevisen säljs under september och auktionen startar den 16 september på Tradera 
Var: Läs mer om gåvobevisen Hope av Carolina Gynning | Barncancerfonden

Barncancergalan - det svenska humorpriset: För åttonde året i rad går Barncancergalan av stapeln och sätter kampen mot barncancer i fokus. Samtidigt hyllas humoristerna som gett oss de största och mest välbehövliga skratten. I år leder Carina Berg galan tillsammans med Anders ”Ankan” Johansson.  
När: 26 september kl 20.00 
Var: Kanal 5 och Discovery+  

Ge 10 kronor: Ett stort antal butiker engagerar sig under månaden, bland annat genom att erbjuda kunder att ge 10 kronor extra i samband med köp, vilket skänks till Barncancerfonden. 
När: Under hela september 
Vilka:Lidl, Flying Tiger Copenhagen, Granngården, Scorett, Önskabutikerna, Dormy, Buttericks, Apotea, Babyland 

Dela ordet: I Barncancerfondenspodd Dela ordet får du ta del av de drabbades berättelser, men också höra sakkunniga och experter belysa vilka utmaningar som dessa barn och familjer och anhöriga möter under och efter vårdtiden. 
När: Avsnitt släpps löpande