Nu är det dags för årets stjärnspäckade digitala skolavslutning

Den traditionsenliga skolavslutningen är inte bara en markering för att terminen är slut, utan också startskottet på sommarlovet. Varje år är det många barn som måste avstå sin egen skolavslutning till följd av sjukdom eller behandling, och går miste om ett viktigt socialt sammanhang. För att ge dessa barn en stund av gemenskap och en hoppfull start på sommaren bjuder Barncancerfonden in till en digital direktsänd skolavslutning den 9 juni med ett fullspäckat program av underhållning och kändisar som Arantxa Álvarez, Tobbe Trollkarl, Sofia Dalén, Amena Alsameai och en hemlig gäst.

Den 9 juni klockan 17-18 bjuder Barncancerfonden in cancerdrabbade barn, syskon och familjer till en digital sommaravslutning. Årets programledare är ArantxaÁlvarez som kommer att leda tittarna genom underhållning, trolleri, utmaningar och musik tillsammans med bland andra Tobbe Trollkarl, Sofia Dalén och Amena Alsameai. Dessutom kommer en hemlig gäst att dyka upp, som barnen får ledtrådar kring under kvällen. 

– Förra årets digitala sommar- och vinteravslutningar var väldigt uppskattade och självklart vill vi åter igen ge de barn som inte kan närvara fysiskt med sin klass ett fint avslut på terminen med hopp om en bra sommar, säger Micael Mathsson, tf. generalsekreterare på Barncancerfonden. 

En direktsändning som förenar och ger hopp 

I Sverige är cirka 1000 barn om året under behandling för cancer. Forskning visar att det är en viktig friskfaktor för barn med cancer att gå i skolan så mycket som möjligt och träffa vänner trots sjukdomen, men för en del barn kan behandlingen, de långa stunderna på sjukhus eller biverkningar sätta stopp för delar av skolgången och den viktiga sociala gemenskapen.  

Just skolavslutningen är ett tillfälle att fira terminen som passerat och tillsammans med sina klasskamrater se fram emot ett härligt lov. Ett tillfälle som många barn tyvärr måste avstå, eller i vissa fall aldrig har fått uppleva på grund av sjukdom eller behandling. Den digitala skolavslutningen ska ge barn i hela landet möjligheten att mötas i en fin stund och tillsammans med sin familj fira in sommarlovet. 

– I år deltar över 150 cancerdrabbade barn och syskon från sina hem, och flera barn och familjer som är under behandling kommer följa sändningen från sjukhusavdelningar runt om i landet. Vi hoppas att terminens skolavslutning ska ge en känsla av gemenskap och ett fint minne att bära med sig när sommaren nu står för dörren, fortsätter Micael Mathsson.