Enhörning halsband

Maria Nilsdotter gör plats för Enhörningen i nytt samarbete med Barncancerfonden

Sagoskimmer, hantverkspassion och kreativ briljans är ord som beskrivit smyckesdesignern Maria Nilsdotters arbete. I ett nytt samarbete med Barncancerfonden lanserar Maria Nilsdotter nu ett halsband och ett örhänge i form av det mytologiska väsendet enhörningen. För varje sålt smycke doneras 30 procent av intäkterna till Barncancerfondens arbete. Maria Nilsdotter berättar om samarbetet och smyckena som lanseras idag.

Hur föddes idén till att samarbeta med Barncancerfonden? Vad betyder samarbetet för dig?

Det känns stort och viktigt för oss att få bidra till det jobb som Barncancerfonden gör för att bekämpa barncancer. Vi har arbetat länge med projektet och det känns väldigt fint att äntligen kunna lansera vårt samarbete.

Hur kommer det sig att det blev just Barncancerfonden?

Det finns många fantastiska organisationer som gör otroligt viktiga arbeten, men vi valde Barncancerfonden eftersom jag läst mycket om det arbete som görs och jag är själv förälder till tre barn. Min pappa drabbades även av cancer för tio år sedan och jag såg på nära håll hur det drabbade honom och vår familj.

Vad är viktigt för dig i de samarbeten du gör?

För mig är det viktigt att de samarbeten vi gör känns helt rätt och där mitt kreativa uttryck passar ihop med den vi samarbetar med. Jag gör väldigt få och utvalda samarbeten.

Berätta lite om designprocessen för just denna kollektion, och de smycken du formgett för samarbetet!

Jag funderade länge på hur smycket för Barncancerfonden skulle se ut. Det har faktiskt tagit flera år och många olika idéer som testats. Jag ville fånga barns kreativitet, fria tänkande och drömmande i en hoppfull symbol och landade i Enhörningen. Det är också en figur som jag använde i min allra första kollektion för femton år sedan så den känns väldigt nära Maria Nilsdotter som varumärke.

Du har valt att göra smycken med en enhörning, berätta mer om det? Vad symboliserar just enhörningen för dig?                            

För mig symboliserar enhörningen drömmar och ett sorts magiskt tänkande, det är en mystisk varelse som man någonstans hoppas ska finnas. Det verkar också som att barn älskar enhörningar, att dom har en alldeles speciell koppling till detta magiska väsen. 

Hur tror du att smyckena kommer mottas?

Jag hoppas att de kommer tilltala många, vi har gjort själva enhörningen liten och nätt så den kan bäras av alla, vuxen som barn. Det är en fin gåva som också bidrar till något väldigt viktigt.

 

Insamlade medel möjliggör mer stöd till drabbade 

Tack vare insamlade medel kan Barncancerfonden fortsätta bidra till utvecklingen av den livsviktiga barncancerforskningen och utveckla det löpande stödet till drabbade familjer. Under det gånga året möjliggjorde de totalt insamlade medlen till Barncancerfondens verksamhet bland annat följande:   

  • Finansiering beviljades till 99 forskare, vilket motsvarar 287 000 forskartimmar  
  • 58 familjer har fått juridiskt stöd genom Barncancerfondens satsning Rättshjälpen  
  • 801 stödsamtal ringdes mellan psykoterapeuter och familjer eller barncanceröverlevare  
  • 104 sjuksköterskor deltog i kurser om barnonkologi

 För mer information Maria Nilsdotters smycke Enhörningen som lanseras den 22 september, vänligen besök: https://marianilsdotter.com/collection/maria-nilsdotter-x-barncancerfonden