Barncancerfondens lucia Ebba sprider hopp och ljus i jul.

I jul sprider 10-åriga Ebba hopp för alla barn med cancer

Lucia sprider ljus när det är som mörkast i vårt land. Som Barncancerfondens lucia sprider även 10-åriga Ebba Levin ljus i mörkret – och hopp för alla barn som drabbats av cancer.

I Barncancerfondens julkampanj är det 10-åriga Ebba Levin som är huvudperson. Genom att vara Barncancerfondens lucia för andra året i rad väljer Ebba att hjälpa andra genom att sprida hopp om framtiden för sig själv och andra barn. 

– Jag vill hjälpa alla sjuka barn så att de kan bli friska igen, säger Ebba.

Ebba har behandlats för leukemi sedan 2016. Nu börjar Ebba och familjen se mållinjen på den långa behandlingstiden. I februari blir Ebba färdigbehandlad - något hon längtar väldigt mycket efter. Men innan dess ska det firas jul. Och Ebbas önskelista är klar sedan länge. Högst upp står att hennes långa ljusa hår ska växa tillbaka.

– Jag önskar mig också en Ipad och en hamster, säger hon.

80 procent överlever

I Sverige insjuknar ett barn om dagen i cancer. Närmare 80 procent av barnen överlever sin cancersjukdom, men var femte barn gör det inte. Barncancerfondens vision är att utrota barncancer och är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Med hjälp av generösa gåvor från privatpersoner och företag fortsätter kampen mot barncancer så att barn ska bli friska, ha möjlighet att gå i luciatåg och fira jul med sina familjer.

Familjen Levin tipsar: Så kan du bäst stötta en drabbad familj

  • Fråga inte  bara gör! Man vet inte alltid själv vad man behöver, men uppskattar all hjälp som underlättar vardagen. Skotta snö, vattna blommor eller dammsug!

  • Var som vanligt! Det är så mycket som är nytt ändå med sjukhus och behandlingar, så man vill ha en så välbekant tillvaro som möjligt. 

  • Bjud på mat! Sjukhusmaten är inte alltid rolig, och när man får permission är kylen tom. Det uppskattas alltid om vänner kommer med mat eller fika. 

  • Kom på fredagsmys! Ebbas kompisar kom till sjukhuset på fredagsmys med chips och film. 

  • Ta ut syskonen! Det blir mycket sjukhustid. Ta ut det sjuka barnets syskon på något roligt som att bowla, åka till simhallen eller gå på bio.