Carina Berg leder den direktsända Barncancergalan - Det svenska humorpriset den 2 oktober i Kanal 5. Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5

Hederspriset till Gösta Ekmans minne delas ut på Barncancergalan

Den 2 oktober går den direktsända Barncancergalan – Det svenska humorpriset av stapeln för tredje året i rad. Carina Berg leder galakvällen i Kanal 5 när kampen mot barncancer sätts i fokus och svensk humor prisas. Nytt för i år är det nyinstiftade hederspriset till Gösta Ekmans minne.

Måndagen den 2 oktober 20:00 direktsänds för tredje året i rad Barncancergalan – Det svenska humorpriset från Berns i Stockholm. Det blir en oförglömlig och stjärntät galakväll där Sveriges roligaste prisas och hyllas, samtidigt som en insats görs i kampen mot barncancer.

Carina Berg är åter värd för en kväll fylld av både välgörande skratt och starka berättelser, och där tittarna ges möjlighet att stötta den livsviktiga forskningen och Barncancerfondens arbete för att utrota barncancer.

– Jag är både glad och hedrad över att få leda den här viktiga galan även i år. Det var väldigt fint att se det enorma engagemang som fjolårets gala och alla medverkande bidrog till. Nu går vi samman igen med målet att alla barn som drabbas av cancer ska överleva. Och samtidigt hyllar och belönar vi de fantastiska humorister som har gett oss glädje och sköna skratt under det gångna året, säger Carina Berg.

Under kvällen delas sju bronsstatyetter föreställande Gösta Ekmans ikoniska rollfigur Herr Gunnar Papphammar ut till Sveriges främsta inom humor på film, tv, scen och webb. Med Marie-Louise Ekmans välsignelse inrättas i år ett nytt pris: hederspriset till Gösta Ekmans minne. Priset delas ut till en person, duo eller sammanhållen grupp som under sitt/sina verksamma yrkesliv genom spelfilm, TV-produktion, övrig rörlig bild, scenframställning eller radioproduktion har haft stort inflytande inom svensk humor.

Fjolårets Barncancergalan – Det svenska humorpriset fick tusentals tittare att engagera sig och bli Barnsupportrar, och därmed bidra varje månad till Barncancerfonden. Deras totala bidrag beräknas uppgå till drygt 35 miljoner kronor. Målet för årets galakväll är att få in minst 5 000 nya Barnsupportrar.

– Det här är en gala som vi är oerhört stolta över, och dessutom en gala som tidigare i år tilldelades priset Gyllene Hjulet för 2016 års bästa event. Men det är också en gala som inte borde behöva finnas. Därför är det så viktigt att vi fortsätter att sprida information. Och det gör vi genom det vi är allra bäst på: rolig och fängslande tv som berör, säger Axel Eriksson, programdirektör Discovery Networks Sweden.

– Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken hos barn mellan 1 och 14 år. I dag överlever 80 procent av de barn som insjuknar, men det räcker inte – vi är inte nöjda förrän alla barn överlever. Galan är en fin möjlighet för människor att engagera sig genom att bidra till livsviktig forskning, säger Anne Bergsten, projektledare för galan på Barncancerfonden.

Det svenska humorpriset inrättades 2015 för att belöna de människor och insatser som fått oss att skratta som allra skönast under det gångna året. Det prestigefyllda priset delas ut i sju kategorier, varav fem är jurykategorier. Juryn består av:

Emma Peters, Annika Lantz, Fredrik Hallgren, Måns Nathanaelsson, Henrik Hjelt, Lena Renberg, Martin Persson, Babben Larsson, Fredde Granberg, Andreas Totti, Sara Young, Clara Henry och juryns ordförande Anne Bergsten (Barncancerfonden).

Juryn tittar på humorprestationer och -produktioner från scen, film, tv och nätet som utmärkt sig mellan den 1 maj 2016 och den 30 april 2017. Jurykategorier är:

Årets humorprestation
Årets filmkomedi
Årets scenshow
Årets humorprogram
Hederspriset till Gösta Ekmans minne

Utöver dessa delas Barnens pris ut till den person eller de personer som barnen själva röstat fram. I kategorin Årets webbhumor utses vinnaren av Aftonbladets läsare.

Barncancergalan – Det svenska humorpriset produceras av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden och sänds direkt i Kanal 5 måndagen den 2 oktober 20:00.