De vann Barncancerfondens journalistpris

Ett radioreportage om att förlora en bästis och en reportageserie som visar barncancers många ansikten tilldelades nu ikväll Barncancerfondens journalistpris. Dessutom fick förra årets vinnare – redaktionen bakom teveprogrammet Barn på sjukhus – ett hedersomnämnande för ett avsnitt från sin uppföljande programserie Återbesöket som visar hur det kan vara när cancerbehandlingen är över.

Priset delas ut för nionde året i rad och de två vinnande bidragen får 25 000 kronor vardera.

  • Kampen mot barncancer är beroende av publicitet. Dels i insamlingssyfte, dels i syfte att skapa ökad förståelse och kännedom om de utmaningar som möter de drabbade barnen och deras familjer. Vi i juryn är eniga om att årets vinnare och hederpristagaren på ett bra och insiktsfullt sätt skildrar hur barncancer - på olika vis - lämnar spår, säger Ylva Andersson, Barncancerfonden, som sitter med i juryn för priset.

Vinnare etermedia

Barncancerfondens journalistpris 2013 i kategorin etermedia går till Min bästis är död av redaktionen på UR:s Barnaministeriet Dokumentär som sändes den 2 mars. Programmet handlar om lilla Tyra som inte längre kan leka med sin bästis Nora eftersom hon är död. Bakom programmet står producent Antonio de la Cruz, reporter Lovisa Haag och tekniker Krister Orreteg.

Vinnaren i kategorin etermedia ger oss ett angeläget barnperspektiv som är viktigt att lyfta fram i en verklighet där var femte barn med cancer inte överlever sin sjukdom. Reportaget visar också att barncancer drabbar så många fler än bara den närmaste familjen. Stark vänskap ger stor sorg – även hos små barn.

Vinnare tryckt media

Barncancerfondens journalistpris 2013 i kategorin tryckt media går till reportageserien om Freja, producerad av Ulrika Ahlberg och Lina Salomonsson publicerad i Hallandsposten under året.

Vinnaren i kategorin tryckt media beskriver många aspekter av barncancer. Reportagen behåller barnets integritet men ger ändå en tydlig bild av hur det kan vara att leva med barncancer i familjen. De visar hur livet ställs på ända när ett barn drabbas, men också hur familjen lyckas vända det mörka till det ljusa – och delar med sig av både glädje och hopp, mitt i det svåra.

Hedersomnämnande

Juryns hedersomnämnande går till första avsnittet av Återbesöket av redaktionen på SVT Barnkanalens Barn på sjukhussom sändes den 17 oktober 2013. Bakom programmet står reporter och redaktör Linda Fridh, producent och regissör Mikael Hansson, fotograferna Klas Karterud och Lars Crépin, redigerare Göran V Larsson och projektledare Fredrik Norberg. Avsnittet handlar om Lisa som har haft en hjärntumör och vilka utmaningar hon idag står inför, som färdigbehandlad och redo att möta livet.

Juryns hedersomnämnande går till ett bidrag som låter barnet själv komma till tals och som berättas på barnets egna villkor. Genom tillbakablickar får vi ett värdefullt perspektiv som också visar vilka nya utmaningar som barnet nu står inför. Sjukdomen är inte över bara för att behandlingen är det.

Varje år delar Barncancerfonden ut sitt journalistpris till de bästa reportagen i ämnet barncancer som har publicerats under det gångna året. Barncancerfondens journalistpris omfattar två kategorier; tryckta medier och etermedier.

Juryn för 2013 års journalistpris bestod av: Kattis Ahlström, journalist, Ylva Andersson, PR-chef på Barncancerfonden, Anki Wide Karlsson, författare själv mamma med erfarenhet av barncancer, och Susan Pfeifer, professor i pediatrisk onkologi. Juryn har bedömt reportagen utifrån innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

För frågor kring Barncancerfondens journalistpris, vänligen kontakta:

Johanna Perwe, presskontakt, Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 35
E-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se