Carina Berg leder Barncancergalan - Det svenska humorpriset som sänds direkt i Kanal 5 den 1 oktober. Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5

De kan prisas vid Barncancergalan – Det svenska humorpriset

Den 1 oktober är det dags för den fjärde årliga Barncancergalan – Det svenska humorpriset på Kanal 5. Carina Berg leder återigen den direktsända galan där kampen mot barncancer sätts i fokus och svensk humor prisas. Under kvällen delas sju eftertraktade Papphammarstatyetter ut till landets främsta humorister. Och de nominerade är...

Carina Berg leder den fjärde årliga Barncancergalan – Det svenska humorpriset när galan går av stapeln den 1 oktober. Under kvällen delas sju bronsstatyetter föreställande Gösta Ekmans ikoniska rollfigur Herr Gunnar Papphammar ut till Sveriges främsta inom humor på film, tv, scen och webb.

Det svenska humorpriset inrättades 2015 för att belöna de människor och insatser som fått oss att skratta som allra skönast under det gångna året. Samtidigt är det en kväll där tittarna ges möjlighet att bidra till den livsviktiga forskningen och Barncancerfondens vision att utrota barncancer.

Det prestigefyllda priset delas ut i sju kategorier, varav fem är jurykategorier. Juryn tittar på humorprestationer och produktioner från scen, film och tv som utmärkt sig mellan den 1 maj 2017 och den 30 april 2018. Utöver dessa delas Barnens pris ut till den person eller de personer som barnen själva röstat fram. En barnjury ledd av skådespelarna Ester Vuori och Frank Dorsin har tagit fram de nominerade i den kategorin. Joakim Lundell är barnjuryns ordförande. I kategorin Årets webbhumor utses vinnaren av Aftonbladets läsare.

Det sjunde priset är Hederspriset till Gösta Ekmans minne som instiftades 2017 och som tilldelas en person, duo eller grupp som har haft stort inflytande inom svensk humor.

De nominerade i jurykategorierna är: 

Årets humorprestation:
Henrik Dorsin: Gentlemannen - En musikalkomedi om kärlek
Lotta Tejle: Enkelstöten
Henrik Dorsin: Grotescos sju mästerverk
Jesper Rönndahl: Svenska Nyheter

Årets humorprogram:
Enkelstöten, säsong 1, TV4
Grotescos sju mästerverk, SVT
Bauta säsong 1, SVT
Svenska nyheter, SVT

Årets långfilmskomedi:
All Inclusive. Regi: Karin Fahlén
Solsidan. Regi: Felix Herngren och Måns Herngren
Tårtgeneralen. Regi: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Amatörer. Regi: Gabriella Pichler

Årets scenshow:
Elefanten i Rummet - David Batra
Gentlemannen - En musikalkomedi om kärlek – Henrik Dorsin, Suzanne Reuter, Anders T Olsson med flera
Diagnoserna i mitt liv - Olof Wretling
Kort, glad och tacksam - Pernilla Wahlgren

Barnens pris:
Leif & Billy säsong 2
I just want to be cool - 12 ursäkter för dina dåliga betyg
Suleyman testar gym
De Vet Du - Vi Sjunger (VM-låten 2018)

Årets webbhumor (publik kategori):
Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup - En dag på Postnords huvudkontor https://www.youtube.com/watch?v=HNKvW-0UpHI
Beyonce Björck - Kukar och bilar och Anna som ”vill väl” https://www.instagram.com/p/BXkMqjwgaj7/?hl=sv&taken-by=beyoncebjorck 
I just want to be cool - Långsamme Lars https://www.youtube.com/watch?v=cPjQ5uZsv9M
Freudian slip productions - Filmen om #metoo https://www.youtube.com/watch?v=oXSwyvlm_pE

Juryn
Juryn består av Sussie Eriksson, Hanna Dorsin, Joanna Eriksson, Emma Peters, Fredrik Hallgren, David Wiberg, Anette Brantin, Hannes Holm, Fredde Granberg, David Sundin, Andreas Tottie, Linn Mannheimer och Anne Bergsten (juryns ordförande). I juryn för Årets scenshow sitter Åsa Holmgren, Tine Wallén och Angelica Albertsson.

Barncancergalan – Det svenska humorpriset produceras av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden och sänds direkt i Kanal 5 måndagen den 1 oktober 20:00.

Kontaktperson:
Anne Bergsten
08-584 209 14
anne.bergsten@barncancerfonden.se